Naslovnica Kultura Krešimir Mišak gostovao u Orahovici

Krešimir Mišak gostovao u Orahovici

340

U gotovo popunjenoj dvorani, devedeset minuta trajao je predavanje Krešimira Mišaka, koje je u subotu u organizaciji Udruge PAUK i orahovačke Turističke zajednice održano u Multifunkcionalnoj dvorani.
Poznati voditelj HRT-ove emisije “Na rubu znanosti” Krešimir Mišak, govorio je u subotu u Orahovci o temi Transhumanizma, rekavši kako je prvi puta postalo nemoguće predvidjeti kako će svijet izgledati za nekoliko godina. Razvoj tehnologije preselio je transhumanizam sa stranica SF  – romana u život, s njegovim obećanjima nadgradnje čovjeka pomoću tehnologije kako bi on bio “više nego ljudski”. Kazao je Mišak kako je zapravo riječ o ideji i praksi stapanja čovjeka i stroja. Dok tehnologija bez ograda i etičkih upita nudi transhumanizam, koji se temelji na razumijevanju ljudskog mozga isključivo kao uređaja za računanje u kojem se svijest pojavila slučajno kao rezultat kompleksnosti neuronskih mreža, do tada se znanstvene discipline 21. stoljeća sve više odmiču od materijalističke paradigme.
Inače transhumanizam je međunarodni intelektualni i kulturni pokret koji podržava uporabu novih znanosti i tehnologija za poboljšanje ljudskih mentalnih i fizičkih sposobnosti i prirođenih vještina, te poništenje onoga što se smatra nepoželjnim i nepotrebnim aspektima ljudskog stanja, kao što su glupost, patnja, bolest, starenje i neželjena smrt.
U ime Turističke zajednice grada Orahovice predavača Mišaka pozdravila je Tanja Maričić, dok je u ime Udruge Pauk riječi pozdrava  uputio predsjednik Mirko Kufner.