Naslovnica Virovitica Odlučio HRT: Priznanja za „najljepše školske vrtove“ dobili su škole iz Slatine,...

Odlučio HRT: Priznanja za „najljepše školske vrtove“ dobili su škole iz Slatine, Čačinaca, Čađavice i Pitomače

214

U radijskom koncertnom studiju Zvonimir Bajsić HRT-a, održano je proglašenje „Najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj“. Među dobitnicima su i škole iz Slatine, Čačinaca, Pitomače, Čađavice. Njima je na prigodnoj svečanosti u Zagrebu čestitao zamjenik župana Marijo Klement, a čestitkama su se pridružili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac.

S područja Virovitičko-podravske županije, priznanja su dobili: OŠ Antun Gustav Matoš iz Čačinaca dobili su priznanje „za poseban element u vrtu“. OŠ Davorina Trstenjaka iz Čađavice, OŠ Eugena Kumičića Slatina te OŠ Petar Preradović Pitomača dobili su priznanja za „najboljeg početnika“, dok je Industrijsko-obrtnička škola Slatina dobila priznanja za poseban doprinos u vrtnoj kulturi i vještini. OŠ Eugena Kumičića dobila je i 1.000,00 kuna sponzorske nagrade. Ove godine s područja Virovitičko-podravske županije aktivno je sudjelovalo osam škola iz: Čačinaca (OŠ Antun Gustav Matoš), Mikleuša (OŠ Mikleuš), Čađavice (OŠ Davorin Trstenjak), Nove Bukovice (OŠ Vladimir Nazor) Slatine (Industrijsko-obrtbnička i OŠ Eugena Kumičića), Virovitice (Tehnička škola) i Pitomače (OŠ Petar Preradović).

Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora. Ove godine Hrvatska radiotelevizija obilježava 25 godina od početka projekta.

U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića, te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila, djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika, te povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske. (www.vpz.hr, lž, www.hrt.hr)