Naslovnica Događanja DU Orahovica-održano predavanje o komplikacijama koje uzrokuje dijabetes

DU Orahovica-održano predavanje o komplikacijama koje uzrokuje dijabetes

238

Osim brojnih akcija mjerenja šećera u krvi i krvog tlaka koje provode tijekom godine, Dijabetička udruga Orahovica svoje članstvo ali i sve zainteresirane građane raznim predavanjima nastoji educirati o dijabetesu i brojnim komplikacijama koje dolaze s ovom opakom bolesti, od koje u svijetu boluje trenutno više od 400 milijuna ljudi. Jedno takvo predavanje Udruga je organizirala ovoga tjedna u Orahovici, a predavanje na temu “Kronične komplikacije šećerne bolesti” održala je dr. Ana Jurić, dijabetolog iz Opće bolnice Našice.

Tema predavanja bio je kardiovaskularni sustav, jer dijabetičari, osobito oni oboljeli od tipa 2, ugroženi su od kardiovaskularnih bolesti i najviše od toga i smrtno stradavaju, rekla je dr. Jurić. Napomenula je kako je cilj ovakvih edukacija podizanje svijesti o komplikacijama koje uzrokuje šećerna bolest, ne samo kod oboljelih osoba, već kod cijelokupne populacije.

Također je podsjetila kako je dijabetes takozvani “tihi ubojica”, jer često zna dugo vremena tinjati u organizmu bez nekih vidljivih simptoma, te je upravo iz tog razloga potrebno preventivno kontrolirati vrijednosti šećera u krvi. Veliku ulogu u tome imaju upravo dijabetičke udruge, koje osim prevencije i edukacije, oboljelima pružaju jednu sveukupnu podršku, što je itekako važno, poručila je dr. Ana Jurić.