Naslovnica Događanja Održana Početna konferencija “Poduzetnička zona Orahovica”

Održana Početna konferencija “Poduzetnička zona Orahovica”

630

Jučer je po pozivu gradonačelnice Ana – Marije Petin, održana početna konferencija projekta Grdnja prometne i komunalne infrastrukture Faza 1 “Poduzetnička zona Orahovica”. Konferencija je održana u Orahovici u Centru za edukaciju,

Pozdravljajući nazočne goste, potencijalne investitore i orahovačke gospodarstvenike, pročelnica JUO Grada Orahovice, Marija Šafer, zahvalila se Ministarstvu gospodarstva poduzetništva i obrta, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te razvojnoj agenciji Vidra kao i svim službenicima JUO koji su radili na realizaciji projekta. Naglasila je Šafer kako su u Gradu posebno ponosni na ovaj projekt, jer je bio prvi projekt na kojem su radili, a nakon preuzimanja odgovornosti za Grad:

– Ovim projektom ćemo prvenstveno olakšati poslovanje našim poduzetnicima. Također ćemo ubrzati procedure od ideje do izdavanja građevinskih dozvola. Želimo stvoriti preduvjete za snažniji gospodarski rast i razvoj ne samo poduzetništva i obrtništva nego kompletnog Grada, želimo također privući nove investitore i otvoriti nova radna mjesta. Na tome smo radili od prvog dana dolaska na vlast i do danas smo mnogo toga učinili i ponosni smo na to – rekla je jučer pročelnica Šafer.

Voditeljica projekta Irela Strabić, je uz video prezentaciju, govorila općenito o projektu i programu financiranja, o zoni i prostornom planu, aktivnostima projekta o radovima koji su obuhvaćeni ovim projektom te na koncu ciljevima projekta.
Rekla je Strabić kako je ukupna vrijednost projekta 10 milijuna 480 tisuća 657 kuna, Europska unija financira 65% troškova ili 6 milijuna 265 tisuća 399 kuna dok ukupno prihvatljivi troškovi iznose 9 milijuna 639 tisuća kuna. Projekt mora biti proveden do 01. srpnja 2021.godine. Opći cilj projekta je doprinošenje gospodarskom razvoju Grada Orahovice kroz ulaganje u izgradnju prometne, komunalne i energetske infrastrukture “Poduzetnička zona Orahovica”. Specifični cilj projekta je izgradnjom prometne, komunalne i energetske infrastrukture osigurati pristup poduzetničkoj zoni te omogućiti nesmetano i kvalitetno poslovanje i komunikaciju unutar zone, a sva novoizgrađena infrastruktura bit će isključivo namijenjena potrebama budućih korisnika zone. Gradnjom javne infrastrukture u zoni stvorit će se uvjeti za rast gospodarstva i daljnji razvoj lokalne zajednice, smanjenje godišnjeg troška održavanja ceste i čišćenje u zimskim uvjetima kao i podizanje standarda i kvalitete ponude potencijalnim investitorima za ulaganje u poduzetničku zonu u Orahovici. Rekla je Strabić kako su očekivani rezultati projekta, osiguran pristup zoni i kvalitetna komunikacija unutar zone, povećanje broja zaposlenih te stvaranje dodatnih uvjeta za gospodarski razvoj grada.
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.