Naslovnica Čačinci Prigodnim sadržajima u Čačincima započelo obilježavanje 8. Memorijala “Željka Majora”

Prigodnim sadržajima u Čačincima započelo obilježavanje 8. Memorijala “Željka Majora”

300

Polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom, prvo na mjesnom groblju u Čačincima, a potom i kod biste Željka Majora te kod spomen obilježja hrvatskih branitelja općine Čačinci, danas je u Čačincima počelo obilježavanje 8. Memorijala “Željka Majora”, kojeg Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica provodi u sklopu projekta “Korak po korak do cilja”, a povodom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i u spomen na poginulog hrvatskog branitelja, Čačinčana Željka Majora.

Vukovarski branitelj Željko Major, svoj je život na oltar Domovine položio 20. studenog 1991. godine, kada je zajedno s 200-tinjak hrvatskih branitelja i civila odveden iz vukovarske bolnice i mučki ubijen na Ovčari, a dužnu počast svečanim programom u Domu kulture u Čačincima odali su mu danas, uz članove njegove obitelji i njegovi suborci, predstavnici političkog i javnog života te učenici Osnovne škole Antun Gustav Matoš iz Čačinaca.

“Ponosni što smo te imali, a tužni što smo te izgubili”, citat je iz pisma kojeg je Marija Major uputila svome sinu Željku,a kojega je danas u cijelosti, na početku svečanosti pročitala učiteljica hrvatskog jezika Kristina Krolo.

Biranim riječima o Željku Majoru je govorio i njegov zapovjednik i suborac u Vukovaru, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnice Virovitičko-podravske županije, Josip Nemec, koji je rekao da je “Mađar”, kako mu je bio nadimak, bio čovjek koji je volio život i društvo te je svugdje bio omiljen . Prisjetio se Nemec događanja u ratnom Vukovaru i rekao kako je Majora posljednji puta vidio u Vukovarskoj bolnici, gdje ga je nagovarao da zajedno s ostalom grupom branitelja krenu u proboj.

Predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije, Mato Bubaš, pozvao je nazočne čačinačke osnovnoškolce da i dalje u svojim literarnim radovima pišu o Domovinskom ratu, kako Željko Major ali i svi ostali heroji ne bi nikada bili zaboravljeni.

“Željko Major i svi hrvatski branitelji omogućili su život u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj i na tome im moramo vječno biti zahvalni”, rekao je domaćin današnje svečanosti, načelnik općine Čačinci, Mirko Mališ, koji se zahvalio organizatorima što na ovakav način čuvaju uspomenu na Željka Majora.

Na koncu se nazočnima obratio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, koji je izrazio zadovoljstvo što je toliko mladih osoba nazočilo svečanosti, jer je to garancija da će se istina o Domovinskom ratu i njegovim herojima prenositi i dalje na mlađe generacije.

Današnju svečanost u Čačincima uveličali su literarnim radovima i glazbenim nastupom učenici Osnovne škole Antun Gustav Matoš Čačinci, a orahovački povjesničar Dino Mataz tom je prigodom ravnateljici Osnovne škole A.G. Matoš. Kristini Krmpotić, uručio nekoliko primjeraka svoje knjige “Nad Papukom nebo proplakalo”.