Naslovnica Događanja Dubravko Maričić predstavio u Orahovici knjigu o nekadašnjoj “Gutmannovoj željeznici”

Dubravko Maričić predstavio u Orahovici knjigu o nekadašnjoj “Gutmannovoj željeznici”

417

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u društvenoj dvorani orahovačke Srednje škole “Stjepan Ivšić”, jučer je održano predstavljanje knjige “Moja sjećanja na Slavonsko podravsku željeznicu”. Autor knjige, profesor Dubravko Maričić iz Belišća, nazočnima je rekao da je knjiga nastala s ciljem da se od zaborava sačuva uspomena na ovu željeznicu, koja je još poznata i pod nazivom “Gutmannova vicinalna privatna željeznica”, a koja je donosila napredak u dijelove Slavonije kojima je prolazila, te svojom organizacijom unosila promjene u društvenim odnosima.

Nastala je 1884. godine za potrebe tvrtke S.H. Gutmann iz Belišća, koja se bavila preradom drva, a sve je počelo izgradnjom prve pilane i ostalih pogona za preradu drva u Belišću, dok je željeznica služila za dovoz drvne mase. Tvrtka Gutmann sirovinu je prvo dobivala iz šuma u okolici Koške, a kako je potreba za drvnom masom bivala sve veća, s vremenom su ekploataciju šuma nastavili i u Viljevu, Donjem Miholjcu, a naposlijetku u Orahovici, Slatinskom Drenovcu i Voćinu, te je na taj način i pruga došla u sve te krajeve, rekao je Maričić. Dokumenti korišteni u knjizi najvećim su dijelom iz privatne obiteljske kolekcije, zatim iz Muzeja grada Belišća, a jedan dio dokumenata autor je dobio na poklon od građana, nakon prve izložbe fotografija, održane povodom 130.-og rođendana grada Belišća.

Na kraju je autor Dubravko Maričić rekao kako u svojoj kolekciji posjeduje još dosta neobjavljenih dokumenata, koje bi u budućnosti mogao objaviti u nekoj novoj knjizi, a na temu nekadašnje “Gutmannove željeznice” i ljudi toga vremena.

Organizatori jučerašnjeg predstavljanja knjige “Moja sjećanja na Slavonsko podravsku željeznicu”, u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige bili su Srednja škola “Stjepan Ivšić” i Ogranak Matice hrvatske u Orahovici.