Naslovnica Kultura Otvorena izložba preslica

Otvorena izložba preslica

524

Nakon održane info radionice pod nazivom “Time to move” i gostovanja hrvatskog književnika Kristiana Novaka, orahovačka Srednja škola “Stjepan Ivšić” i Ogranak Matice Hrvatske Orahovica danas su organizirali novi sadržaj, s kojim sudjeluju u obilježavanju ovogodišnjeg Mjeseca Hrvatske knjige, a riječ je o izložbi preslica, koja je u holu škole otvorena danas.

Orahovčanin Pavle Kovačević, dugogodišnji kolekcionar starina , danas je holu Školskog centra u Orahovici, izložio četrdesetak preslica, predmeti, koji su se se koristili za preradu vune, lana ili konoplje, rekla je profesorica Sanja Karafa koja je danas i najavila izložbu:

 

– Drago mi je što je Pavle Kovačević odlučio izlagati ponovo u našoj školi. Preslice su prava umjetnička djela, odlikuju se i različitim oblicima i ornamentima. Ostavljam vama da procijenite sami njihovu kvalitetu – rekla je Karafa.

Pavle Kovačević, orahovački kolekcionar starina u svom fundusu ima oko stotinjak preslica, a danas je javnosti predstavio četrdesetak. Rekao je Kovačević kako mu je današnja izložba treća izložba koju je postavio u školi te kako su izložene preslice s područja Našica, Donjeg Miholjca, Slatine i Orahovice.

 

– Preslice su umjetnost našeg kraja. Izložio sam sve tipove preslica, mada ih je danas u ovu vitrinu stalo samo četrdesetak – rekao je Kovačević.

 

Preslica je dar ljubavi, rekao je Kovačević:

 

– Ona je alt ali i dar ljubavi jer su momci izrađivali djevojkama preslicu, i na osnovu toga kako je ta preslica izgledala, ocijenili su ga kao dobrog majstora ili muža. Djevojka koja je dobila preslicu, ona se ponosila s tim pokazivajući ju svojim ukućanima – rekao je Kovačević,

 

Na koncu je Kovačević zamolio srednjoškolce da još koji puta pogledaju po svojim tavanima, ostavama i šupama, možda se baš tamo kriju predmeti koji će zauvijek imati trajnu vrijednost, poput ovih preslica:

 

– Nema toliko tih starih stvari više, alata i keramike, što je nekada bilo potrebno čovjeku da preživi. Apeliram na vas da dobro pogledate po svojim kućama, možda tako nešto vrijedno pronađete i kod vas , jer takvi su predmeti od neprocjenjive važnosti i vrijednosti – zaključio je Kovačević.

 

Izložba preslica u holu Školskog centra u Orahovici bit će postavljena do kraja prvog polugodišta, rekao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Orahovica Damir Najmenik, pozvavši na koncu sugrađane da pogledaju ovu zanimljivu izložbu.