Naslovnica Događanja U OŠ “Ivane Brlić-Mažuranić” obilježeni “Dani kruha”

U OŠ “Ivane Brlić-Mažuranić” obilježeni “Dani kruha”

465

“Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje”, obilježeni su danas i u orahovačkoj Osnovnoj školi “Ivane Brlić-Mažuranić”. Kao namirnica od velike povijesne ali i suvremene važnosti, sama riječ kruh je metafora za osnovne ljudske potrebe i životne uvjete općenito, rečeno je na današnjem kratkom prigodnom programu, na kojem je još jednom učenicima ukazana važnost ove namirnice koju svakodnevno konzumiramo.

Iako su stolovi u školskom holu bili prepuni pekarskih proizvoda, koje su za današnje Dane kruha pripremile vrijedne ruke majki orahovačkih osnovnoškolaca, ravnateljica škole, Maja Škraba, učenike je podsjetila kako mnogi ljudi nažalost žive u bijedi, ne znajući hoće li danas imati koricu kruha. No osim fizičke gladi, ravnateljica Škraba je osnovnoškolcima poručila kako mnogima danas nedostaje “kruha dobrote”, jer je svijet oko nas sve bogatiji materijalnim stvarima, dok je istovremeno siromašniji onim dobrom koje osjetimo u svojoj duši. Oholost, trač, sila i omalovažavanje postali su sve češći obrazac ponašanja, stoga je ravnateljica Škraba pozvala učenike da daruju jedni drugima ljubav i prijateljstvo te da da budu jedni drugima “dobri kao kruh”.

Na kraju svečanosti, molitvu, kao znak zahvalnosti za plodove zemlje, predvodio je orahovački župnik, velečasni Željko Strnak, koji je poručio da kruhu uvijek trebamo pristupati s poštovanjem, sjećajući se prije svega onih koji su svojim rukama podarili kruh ali isto tako i onih koji kruha nemaju.