Naslovnica Naslovnica SDP raskinuo koaliciju s HSS-om u Orahovici

SDP raskinuo koaliciju s HSS-om u Orahovici

1005

Koalicija SDP-a i HSS-a u Gradskom vijeću Orahovice više nije aktualna, središnja je vijest današnje tiskovne konfekcije koju su održali čelnici Županijskog i Gradskog  odbora SDP-a. Konferenciju je najavila gradska vijećnica Suzana Đebro Maričić, koja je predstavila goste i članove Županijskog i Gradskog odbora SDP-a.
Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mato Vukušić rekao je kao orahovački SDP ima autonomiju u Orahovici i kako se u njihov rad ŽO ne miješa. SDP u Orahovci ne želi da Grad Orahovica bude grad korupcije i nepotizma.
Predsjednik GO SDP-a Radoje Medenica, naveo je glavne razloge raskida koalicije, rekavši kako je GO na sjednici u ponedjeljak donijela, tajnim glasanjem (ne jednoglasno) takvu Odluku:
– Nakon iscrpne i dugotrajne analize odnosa u koaliciji, pogotovo u zadnjih godinu dana, zaključili smo da takva koalicija u ovakvom obliku više ne može funkcionirati. Nekoliko je razloga što je ovakva Odluka donesena. U zadnjih godinu dana ova koalicija nije uopće funkcionirala. Trzavice, tenzije, nesuglasice oko jednostrane politike, dovele su do toga da smo razmišljali kako dalje. Gradonačelnica sa mnom nije komunicirala gotovo deset mjeseci, a iz svega toga najviše štete imaju građani – rekao je Medenica.
Dodao je potom da je također jedan od razloga raskida koalicije, zapošljavanje užih članova obitelji:
– Nekoliko puta upozorio sam gradonačelnicu da je to štetno, no… Jedini izlaz je raskid koalicije i mi smo to danas učinili – rekao je Medenica.
Zaključio je svoje obraćanje Medenica riječima kako će SDP i dalje raditi za dobrobit svih građana Orahovice. 

Na pitanje novinara zašto SDP raskida koaliciju, a nakon što su ispunjeni gotovo svi ciljevi predizbornog programa i dali SDP sada prelazi u oporbu, Medenica je odgovorio:
– O oporbi će odlučivati gradonačelnica. Mi smo ukazivali na jednostranu politiku, i danas smo odlučili stati na kraj. Sve ono što bude u interesu naših sugrađana mi ćemo podržati. Hoće li se stvoriti nova opcija u Gradu, mi to danas ne znamo – rekao je Medenica, koji je i danas govorio o njegovoj medijskoj blokadi.
– Na koncu donašanje tiskovne predsjednik ŽO SDP-a Mato Vukušić kazao je kako unatoč prekidu koalicije u Orahovici, SDP-u nije cilj i namjera provocirati prijevremene izbore, već je SDP-u cilj i daje raditi u interesu građana Orahovice.
– U svakom slučaju se ne može trpjeti samovolja. S ovom Odlukom koju je donijela GO SDP-a, SDP ne zatvara vrata koaliciji s HSS. Mi nemamo namjeru tražiti drugog koalicijskog partnera da b se neto promijenilo Mi smo zato da se izdogovara i da ovaj Grad funkcionira normalno – zaključio je Vukušić.