Naslovnica Događanja Počela nova školska godina, u Orahovici 41 prvašić

Počela nova školska godina, u Orahovici 41 prvašić

586

Danas je diljem Hrvatske, pa tako i u orahovačkoj Osnovnoj i Srednjoj školi krenula nova školska godina. U prijepodnevnoj smjeni danas su na nastavu došli osnovnoškolci, koje su u holu, a prije početka nastave, pozdravile i zaželjele im puno uspjeha u školovanju, ravnateljica Osnovne škole “Ivane Brlić-Mažuranić”, Maja Škraba i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin. U novoj školskoj godina nastavu će u orahovačkoj Osnovnoj školi pohađati 370 učenika, među kojima je i 41 prvašić, od čega je 35 učenika u matičnoj školi u Orahovici, dok će njih 6 nastavu pohađati u Područnoj školi u Novoj Jošavi.

Tendencija smanjenja broja učenika osjeti se, kako u cijeloj Hrvatskoj, tako i u orahovačkoj Osnovnoj školi, ali radi se tek o neznatnim promjenama u odnosu na prethodne godine, rekla je ravnateljica Škraba i poručila da je zadovoljna s brojem učenika u školi. Govoreći o dugonajavljivanoj kurikularnoj reformi i promjenama koje ona donosi, kako za učenike tako i za njihove nastavnike, ravnateljica Maja Škraba je rekla kako će reformom ove godine biti obuhvaćeni učenici prvih i petih razred, te sedmih razreda iz STEM područja, dok će slijedeće godine u kurikalarnu reformu biti uključeni učenici drugih, šestih i osmih razreda. Nova informatička oprema, tableti ali prije svega drugačiji način obrađivanja sadržaja promjene su koje ova reforma donosi, ali učitelji su prošli potrebnu edukaciju i spremni su za sve promjene koje ova reforma donosi, zaključila je na kraju ravnateljica Maja Škraba.

Grad Orahovica u suradnji s Republikom Hrvatskom i Virovitičko-podravskom županijom ove je godine osigurao orahovačkim osnovcima sve potrebno za novu školsku godinu, od udžbenika, radnih bilježnica, omota, atlasa, mapa, kompleta za likovni odgoj prvašićima, te po jednu bilježnicu za svaki predmet, a za to je ove godine u gradskom proračunu osigurano čak 230 tisuća kuna, rekla je gradonačelnica Ana-Marija Petin i poručila kako će i sva preostala sredstva od tog iznosa biti utrošena za stvaranje boljih uvjeta rada učenicima i njihovim nastavnicima.

U Srednjoj školi “Stjepan Ivšić” Orahovica ove će godinu nastavu pohađati 236 učenika, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za 25 učenika, rekao je ravnatelj škole, Zorislav Milković, te podsjetio kako je u prve razrede ove godine upisano 57 učenika, 13 gimnazijalaca i isto toliko komercijalista, 18 CNC operatera, 7 kuhara, dok je u usmjerenje automehatroničar upisano 6 učenika.