Naslovnica Naslovnica Završena 16. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko -baranjske županije

Završena 16. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko -baranjske županije

239

Jučer u poslijepodnevnim satima, u Centru za Edukaciju u Orahovici na Merkuru održana je pokazna vježba i svečanost zatvaranja 16-te Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. 16-ta ljetna škola mladih održavala se pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije program je na kojem se već šesnaestu godinu za redom uspješno osposobljavaju mladi Crvenog križa iz društava Hrvatskog Crvenog križa, ali i Crvenih križeva zemalja regije za provođenje aktivnosti Crvenog križa u svojim sredinama. Nakon povratka s Ljetne škole, mladi pripremljeni za djelovanje preuzimaju i inicijativu i podižu kvalitetu rada na programima Crvenog križa u svojim društvima.

Na ovogodišnjoj ljetnoj školi sudjelovalo je 150 mladih iz društava Hrvatskog Crvenog križa Belog Manastira, Darde, Donjeg Miholjca, Đakova, Gline, Ivanca, Našica, Orahovice, Osijeka, Trogira, Valpova, Županje i Zagreba, organizacija Crvenog križa Doboja iz Tuzle iz Bosne i Hercegovine te Novog Sada i Sombora iz Srbije.

Mladi su se na ovogodišnjoj Ljetnoj školi osposobljavali za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim programima su prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovine ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama.

Svi mladi su pored specijalističkih osposobljavanja tijekom Ljetne škole imali priliku sudjelovati na predavanjima renomiranih predavača o temama kao što su ljudska prava, humanitarna diplomacija i drugo što će ih obogatiti za njihovu buduću humanitarnu, ali i društvenu aktivnost.

U dosadašnjem djelovanju Ljetne škole DCK Osječko-baranjske županije obučeno je preko 1500 mladih i ona je postala prestižna ljetna škola koja priprema i obučava mlade za sve vrste aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa, a posebno za djelovanje u izvanrednim situacijama.

Na jučerašnjoj svečanosti nazočili su i brojni gosti, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Domagoj Mikulić ,predstavnici Grada Orahovice i Grada Osijeka, Lana Jurkin i Vladimir Ham, predstavnici Virovitičko-podravske županije i Osječko-baranjske županije, Darko Žužak i Goran Ivanović predavači iz Hrvatskog Crvenog križa, Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić čelnici društva Crvenog križa s područja Osječko-baranjske županije i gostujućih društava Crvenog križa iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te brojni drugi uzvanici.

U okviru programa završne svečanosti, izložene su spomen ploče istaknutih i zaslužnih djelatnika i volontera Gradskog društva Crvenog križa Osijek Lize Bunjevac, Ivice Čandrlića, Željka Čikija, Stjepana Hama, Micike Kotur i Prokopija Uzelca po kojima objekti u Centru za edukaciju

nose ime.

Na početku jučerašnje završne svečanosti sve nazočne pozdravio je ravnatelj osječkog Crvenog križa Denis Čosić, i u ime domaćina 16. Ljetne škole GD Crvenog križa Osječko-baranjske županije, poželio dobrodošlicu u Orahovicu. Ravnatelj Čosić je naglasio kako je osječki Crveni križ uvijek bio svjestan svoje povijesti i ponosan na svoje ljude koji su ga izgrađivali, i bili zaslužni za promicanje ugleda osječkog Crvenog križa. Čosić je rekao, i kako je odbor osječkog Crvenog križa donio odluku, da se svim objektima koji se nalaze na odmaralištu Merkur, dodjele imena upravo tih zaslužnih ljudi, i da se ploče s njihovim imenima postave na postojeće objekte.

Zahvalnicu ispred Grada Orahovice preuzela je voditeljica TZ Orahovica, Lana Jurkin, koja je naglasila da joj je iznimna čast prenijeti pozdrave gradonačelnice Ane-Marije Petin. Dodala je kako je zasigurno velika čast biti volonter Crvenog križa, te im se zahvalila što su već 16 godina gosti Grada Orahovice, te da se iskreno nada da će tako ostati I u buduće.

Nazočnim gostima potom se obratio I bivši predsjednik RH, Stjepan Mesić, koji je rekao kako je sva mladež ovdje došla svojom voljom, jer žele pridonijeti ovom društvu i ovoj demokraciji. Mesić je čestitao svim prisutnima, a i onima koji su bili prijašnjih godina, te je naglasio da će im sve što nauče u kampu Crvenog križa,jednog dana dobro doći u njihovim životima.

16. Ljetnu školu prigodnim govorom zatvorio je izaslanik premijera Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Domagoj Mikulić. Naglasio je da je lijepo vidjeti kako iz godine u godinu škola Crvenog križa sve bolja i bolja, te da je sve više polaznika. Mikulić se za kraj zahvalio na pozivu i primljenoj plaketi, te je rekao kako se raduje 17. Ljetnoj školi iduće godine.

Jučerašnju svečanost obilježila je i završna pokazna vježba 16. Ljetne škole mladih, a program je završio mimohodom sa svijećama svih polaznika “škole” središtem Orahovice.