Naslovnica Naslovnica Obilježena 28. obljetnica pogibije policajca Stjepana Mlakara

Obilježena 28. obljetnica pogibije policajca Stjepana Mlakara

507

Hrvatski policajac Stjepan Mlakar, prva žrtva u Domovinskom ratu na orahovačkom području, 10. kolovoza 1991. godine mučki je ubijen iz zasjede, u napadu odmetnutih Srba na policijsku ophodnju Policijske postaje Orahovica, između sela Humljani i Pušina. U službenom policijskom vozilu toga dana s njim su još bili i policajac Josip Jurković, koji je u napadu lakše ozlijeđen te Franjo Sterle koji je teško ozlijeđen s čak 13 prostrijelnih rana.

Povodom 28. obljetnice toga tragičnog događaja, Stjepanu Mlakaru počast su u nedjelju, na mjestu pogibije, komemorativnim skupom u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991. odali članovi njegove obitelji, prijatelji i suborci.

Obilježavanje je započelo memorijalnim hodnjama u organizaciji UHBDVDR Orahovica od Čačinaca do grobnog mjesta Stjepana Mlakara u Četekovcu, odnosno u organizaciji UHBL PTSP VPŽ od Čačinaca do Mlakarovog spomen obilježja na mjestu pogibije.

Nazočnima na komemoraciji obratili su se predsjednik UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., Robert Kuzmić, medicinska sestra Doma zdravlja Orahovica, Zdenka Jurenac, koja je toga dana pružila prvu pomoć unesrećenim policajcima, predstavnici Grada Orahovice i Općine Čačinci, Tomislav Petrušić i Krunoslav Gerenčir, te zamjenik Virovitičko-podravskog župana, Darko Žužak. Uz brojne predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, komemoraciji je nazočio i predsjednik županijske HVIDRA-e i predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije, Mato Bubaš.

Robert Kuzmić, predsjednik UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., rekao je kako je dužnost svih nas promicati i prenositi istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije, ali isto tako i čuvati uspomenu na Stjepana i sve ostale žrtve Domovinskog rata.

U emotivnom obraćanju, Zdenka Jurenac, medicinska sestra Doma zdravlja Orahovica, koja je, pružajući prvu pomoć spasila život policajcu Franji Sterleu, rekla je kako su tog kobnog 10. kolovoza 1991. godine bili u redovnoj posjeti pacijentima u mjestu Pušina, kada su doznali  za napad na policijsku ophodnju. Iako je postojala opasnost da i sami stradaju, nije ni sekunde dvojila, te je s vozačem Željkom Zaklanom krenula pomoći ozlijeđenim policajcima. Nažalost Stjepanu Mlakaru nisu mogli pomoći, ali su brzom intervencijom spasili život teško ozlijeđenom Franji Sterleu.

Zamjenik župana VPŽ, Darko Žužak, zahvalio se djelatnicima Doma zdravlja, Zdenki i Željku, na iskazanoj hrabrosti kojom su spasili život hrvatskog braniteljia, a zahvalio se i svima koji dolascima na ovakve komemoracije čuvaju uspomene na hrvatske branitelje i Domovinski rat.