Naslovnica Događanja “Stara jela za novo doba”- manifestacija povodom Dana mjesnog odbora Crkvari

“Stara jela za novo doba”- manifestacija povodom Dana mjesnog odbora Crkvari

312

Dan mjesnog odbora i zaštitnika mjesta, svetog Lovre, mještani orahovačkog prigradskog naselja Crkvari obilježili su u subotu manifestacijom “Stara jela za novo doba”, koju su i ove godine organizirali Mjesni odbor, KUD i DVD Crkvari, uz pokroviteljstvo Grada Orahovice i Turističke zajednica grada. Vrijedne mještanke Crkvara za brojne posjetitelje pripremile su mnoštvo starih, već pomalo zaboravljenih slavonskih jela kao što su guščji paprikaš, bundeve, sarmu sa žutim žgancima, kiseli kupus s buncekom, kruh iz krušne peći, lepinje, kruh s mast te razne slastice, a posebno atraktivno bilo je topljene čvaraka. Gastronomsku ponudu obogatili su i članovi KUD-a Crkvari, koji su pripremili grah te lovci Lovačke udruge “Vepar” s neizostavnim čobancem.

Osim u dobrim starim jelima , posjetitelji su mogli uživati i u natjecanju u povlačenju konopa. U muškoj konkurenciji najuspješnija je bila Udruga starih sportova “Slavonac” iz Našica, dok je drugo mjesto pripalo domaćoj ekipi KUD-a Crkvari. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila ekipa KUD Crkvari Ortran, druge su bile članice našičkog “Slavonca” , dok je trećeplasirana bila ekipa KUD-a Šljivoševci.

Prije nastupa Kulturno-umjetničkih društava, nazočne su pozdravili predsjednik KUD-a Crkvari, Ivica Podboj, te orahovačka gradonačelnica, Ana-Marija Petin, koja je pohvalila organizatore i rekla kako ovakva događanja održavaju sela živima, te će Grad i u budućnosti podupirati ovakve manifestacije, kako organizacijski tako i financijski .

Subotnjoj manifestaciji “Stara jela za novo doba” nazočan je bio i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, koji je pozvao organizatore da ne odustaju od organizacije ovakvih manifestacija, jer su one veliko bogatsvo našeg kraja.

Na kraju večeri u sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupili su KUD “Seljačka sloga” Šljivoševci, KUD Čačinci i domaćin KUD Crkvari, a večer je završena nastupom tamburaškog sastava “Kontra”.