Naslovnica Virovitica Do Požege 20 minuta brže: Asfaltirana je cesta od Slatinskog Drenovca do...

Do Požege 20 minuta brže: Asfaltirana je cesta od Slatinskog Drenovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije

347

U travnju prošle godine, potpredsjednik Vlade RH, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, označio je početak radova na rekonstrukciji ceste od Slatinskog Drenovca prema Jankovcu te granici Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Obišli smo radove koji traju na toj dionici i gdje su ostale još „samo finese“ (horizontalna signalizacija, te dio odbojne ograde) kako bi sve bilo gotovo, no ono što je vidljivo, asfalt je postavljen do granice…

Ova prometnica, put do Požege, skraćuje za 20-ak minuta. Više nema drndavog makadama, na kojem su stradavale gume i amortizeri, cesta do granice s Požeško-slavonskom županijom je danas, u odnosu na nekad – pjesma.

A koliki je značaj ove prometnice, za turizam ovog kraja i Park prirode Papuk, govori podatak, da je Park šumu Jankovac u prvih šest mjeseci ove godine vidjelo 20.948 posjetitelja, što je za 30 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. Ovo je ujedno i jedna od najljepših prometnih dionica, jer vodi kroz šumu, ali i žubor brdskih potoka koji vijugaju uz cestu.

Vrijednost radova rekonstrukcije dionice ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije iznosi 19.312.466,25 kuna. Asfaltirano je 9,1 kilometar ceste. Park prirode Papuk je prijavitelj projekta Geopriče UNESCO geoparka, u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije, koja je nositelj izrade ceste. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske (90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a). Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)