Naslovnica Događanja Prvih 50 godina misništva monsinjora Ivana Štrbenca

Prvih 50 godina misništva monsinjora Ivana Štrbenca

364

Monsinjor Ivan Štrbenac proslavio je u subotu u crkvi sv. Mihaela u Zdencima 50 godina misništva. Brojni župljani orahovačke župe, ali i prijatelji velečasnog Štrbenca, ispunili su do posljednjeg mjesta mjesnu crkvu u Zdencima. Svečano misno slavlje predvodio je slavljenik Štrbenac, a u misnom slavlju sudjelovali su i velečasni Željko Strnak, fra Vedran Kos, Celestin Čakarić i Roko Ivanović, kao i zdenački ženski crkveni pjevački zbor.
Fra Vedran Kos rekao je u subotu kako je monsinjor Štrbenac sačuvao vjeru u Isusa Krista:
– Velečasni Štrbenac sačuvao je svoju vjeru, a svojim tihim i nenametljivim ali i isto tako tako i vrlo jasnim i sigurnom životnim stavom, mnogima je pomogao da nađu svijetlo u svom životu. Velečasni je tihi igrač na duge staze, jer 32 godine u jednoj župi je dosta godina. Samo velečasni može izreći kroz što je prošao u te 32 godine, pa sve do danas. Župni dvor u Orahovici dugo je godina bio mjesto pravog i istinskog zajedništva. Krist je onaj koji nas okuplja u zajedništvo. Sjećam se svoga djetinjstva i odrastanja u župnom dvoru kao u svom domu. Sve je išlo svojim tijekom bez žurbe, nervoze i panike. Sve je odisalo radošću i smijehom, uživao sam u pričama velečasnog i tete Reze. Dolazili smo s dva prije mise jer smo znali da nas očekuje druženje i velečasni Ivan. Svi smo se osjećali kao doma. Ono što je na mene ostavilo dubok trag su večernje mise – rekao je fra Vedran Kos, koji je u propovijedi zaključio kako želi da i ostatak svoga puta koji je Gospodin stavio pred velečasnoga, bude odan Isusu Kristu i njegovoj poruci, služeći crkvi.
– Neka nam ovi velikani kršćanstva koje danas slavimo sv. Petra i Pavla budu zagovornici i zaštitnici, a bezgrešno srce Marijino kojeg se također spominjemo, bude utjeha u ovom hodu života za Isusom a u nebu vječna nagrda i slava. Hvala Vam za sve – rekao je fra Vedran Kos.
U ime vjernika iz Zdenaca slavljeniku Štrbencu zahvalila se Erika Mikić koja je čestitala na velikom jubileju, dodavši kako su tijekom godina bili i još uvijek smo dio pastirskog putovanja:
– Uz Božju pomoć i providnost Duha Svetoga dočekali smo ovaj blagoslovljeni dan. Hvala Vama i dragom Bogu na milosti kao i našem sv. Mihaelu koji nas je štitio i čuvao sve ovo vrijeme – rekla je Mikić predavši pritom umjetničku sliku zdenačke Crkve velečasnom Štrbencu.
Misi nazočna orahovačka gradonačelnica Ana- Marija Petin čestitala je župniku na velikom jubileju:
– U ime vjernika naše župe i mnogobrojnih naših sugrađana koji poznaju i cijene vaš nesebični rad za opće dobro, te skrb za duhovna blagostanja naše zajednice, od srca se zahvaljujem na svemu što ste učinili za našu župu i naše župljane te vam upućujem iskrene čestite za vaš jubilej. Neka vas dragi Bog još dugo čuva među nama – rekla je u emotivnom obraćanju gradonačelnica Petin.
Na koncu je nekoliko prigodnih riječi uputio i aktualni orahovački župnik velečasni Željko Strnak koji se zahvalio velečasnom Štrbencu u ime svih onih koje je velečasni Štrbenac krstio, ispovijedao, pričestio, oženio, ali i u ime onih koje je otpratio na posljednje počivalište:
– Neka vas Bog poživi da doživite i dijamanti jubilej, sve do božjeg određenja do božje volje, a sve Njemu na slavu i ljudskim dušama na spasenje – rekao je velečasni Strnak.
Druženje nakon svete Mise nastavljeno je u zdenačkom Domu kulture uz prigodni domjenak.