Naslovnica Događanja Orahovčanin Ivan Matković s vinom i Tomislav Blažević iz Đakova s kulenom,...

Orahovčanin Ivan Matković s vinom i Tomislav Blažević iz Đakova s kulenom, pokorili Orahovicu

706

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Matkovića iz Orahovice sa svojim vinom Cabernet Sauvignon iz 2013.godine i Tomislav Blažević iz Đakova sa svojim kulenom, šampioni su ovogodišnjeg petog po redu Sajma vina i kulena, koji se u organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednice Grada Orahovice i HGK ŽK Virovitica, u subotu održao na izletištu Jezero. Otvarajući subotnji Sajam, gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, rekla je kao proizvođači vina i kulena, vjeruju orahovačkom Sajmu, jer broj uzoraka je svake godine sve veći i veći. Orahovica kao biser kontinentalnog turizma, ima se čime pohvaliti, a Sajam vina i kulena jedan je od bitnih faktora turističke ponude, rekla je gradonačelnica Petin, koja je čestitala svim proizvođačima vina i kulena na osvojenim medaljama i peharima.

Kristina Pleša direktorica HGK ŽK Virovitice, rekla je kako je Sajam jedan od najboljih načina promocije i brendiranja domaćih kvalitetnih proizvoda, a HGK ŽK Virovitica potiće gospodarstvenike s područja županije da sudjeluju na sajmovima i izložbama.

Predsjednik stručne komisije koja je ocjenjivala kulene, orahovački kulenar Vladimir Pleša, i u subotu je napomenuo kako su kuleni 30% kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu. Dodao je Pleša kako orahovačka „kulenijada“ raste iz godine u godinu, te kako ona postaje vrlo bitan čimbenik u ovom dijelu Hrvatske.

Enologinja Ivana Nemet kazala je kako 46 pristiglih uzoraka govori o konstanti Sajma. Gotovo sva vina bila su u „srebru“ i „zlatu“ što itekako veseli, dodala je Nemet , koja je zaključila kako vinari na ovom području postaju mali profesionalci.

Zlatne medalje primili su kulenari Tomislav Blažević, Domagoj Majdak i Vladimir Čorić iz Đakova,Aleksandar Mandić iz Bobote, OPG Barić iz Narda, Željko Turalija i Nikola Barišić iz Valpova, Ivan Cinkuš iz Beljevine, Tomislav Kunštek iz Velikog Rastovca, Darko Rožmarić iz Tenje, OPG Ivan Bucić iz Donje Pištane, OPG Carpinus iz Grabarja i Jovica Zuber iz Jagodnjaka. Srebrne medalje osvojili su OPG Mara Mlinarević , Milenko Tovjanin i Svetislav Kolarević svi iz iz Jagodnjka, Anton Alošinac iz Našica, Josip Ergović i OPG Nikolina Ergović iz Ramanovaca i Nikola Barišić iz Valpova. Šest brončanih medalja dobili su Željko Šiško i Dražen Lukač iz Đakova, OPG Nikolina Ergović iz Ramanovaca, Mladen Samardžija iz Jagodnjaka, Mario Pačarić iz Lacića i OPG Ana Delić iz Županje. Vice šampionom Sajma je kulen Domagoja Majdaka iz Đakova.

Kod vina osim već spomenutog Ivan Matkovića iz Orahovice, pehar za najbolje ocijenjeno bijelo vino, dobio je Milan Gomerčić iz Virovitice za Graševinu 2018., dok je pehar za najbolje ocijenjeno crno vino primio Ivan Matković za Cabernet Sauvignon iz 2013. Zlatne medalje još su primili Podrum Vineda iz Vukosavljevice, OPG Marija Sulimanac iz Pitomače,Zoran Raptavi iz Vukosavljevice, Osilovac Feravino Feričanci, Franjo Horak iz Virovitice i Željko Sudarić iz Čemernice. Srebrne medalje primilo je čak 26 proizvođača i to Franjo Horak, Mate Anić i Zlatko Barčan iz Virovitice, OPG Trdenić iz Popovače, OPG Marijan Sulimanac iz Pitomače, OPG Ivan Matković, OPG Šimatić, Vina Patkoš, Sanja Marić i Srednja Škola Stjepan Ivšić svi iz Orahovice, Rudolf Štefan iz Donjeg Miholjca, Marijan Dent iz Grabrovnice, Vilko Tikvan iz Crkvara i Zoran Raptavi iz Vukosavljevice.

U sklopu subotnjeg Sajma vina i kulena, održan je i vinski maraton, a proglašena je i Vinska kraljica. U vinskom maratonu slavila su dva natjecatelja iz Mađarske Roland Ronaki i Danis Congor dok je treće mjesto osvojila Osječanka Melita Stojanović.

Ovogodišnja Vinska kraljica je Daniela Bušljeta iz Čačinaca, dok je Sa’ra Ro’naki iz Mađarske izabrana za prvu pratilju. Lente i krunu Vinskoj kraljici uručila je gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin.

Nakon službenog dijela brojni posjetitelji mogli su uživati u degustacijama 28 uzoraka ocjenjenih kulena i 46 ocjenjenih vina, a za dobro raspoloženje poda šatorom bili su zaduženi tamburaši TS Kontra.