Naslovnica Naslovnica Obavijest vinogradarima i pčelarima

Obavijest vinogradarima i pčelarima

240

Zlatna žutica vinove loze trenutno je jedna od najraširenijih bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i poprima razmjere epidemije te pričinjava velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.

Uzročnik ove bolesti je fitoplazma koja živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka, dok je za epidemijsko širenje zlatne žutice vinove loze u vinogradu odgovoran , zasad jedini poznati prirodni vektor, američki cvrčak koji je prenosi hranjenjem sa zaraženog na zdravi trs.

Marko Borić, magistar zaštite bilja i djelatnik ministarstva poljoprivrede poručuje da je vrijeme za suzbijanje L3 stadija američkog cvrčka, sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze. Ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, a infektivan je treći stadij koji prenosi zlatnu žuticu vinove loze.

U borbi protiv američkog cvrćka mogu se koristiti registrirani insekticidi u RH; RELDAN 22 EC, DECIS 2,5 EC, AVAUNT EC, SUMIALFA 5 FL, NURELLE D, CHROMOREL-D, CYTHRIN MAX, ABANTO, KRISANT EC, te PIRETRO NATURA.

Vinogradarima se savjetuje da prate pojavu američkog cvrčka postavljenjem žutih ljepljivih ploća u nasade.

Osim toga, obilaskom pčelinjaka utvrđen je ovih dana i veliki pomor pčela. Pretpostavka je da se radi o primjeni insekticida u većim dozama no što je preporučeno, i to u vrijeme kada pčele lete. Tretiranja bi trebalo vršiti u večernjim satima kada pčele ne lete , te prije tretiranja insekticidom, pokositi cvatući pokrov u višegodišnjim nasadima.

Prije primjene insekticida koji je opasan za pčele, potrebno je o tome obavijestiti najbližu udrugu pčelara, poručuje Marko Borić, magistar zaštite bilja i djelatnik ministarstva poljoprivrede , te poručuje da je važno pridržavati se doza koje su preporučene, preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, tretiranje obaviti u vrijeme kada pčele ne lete, a nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja te praznu ambalažu propisno zbrinuti.