Naslovnica Naslovnica Oduševili vina i riba PP Orahovice

Oduševili vina i riba PP Orahovice

429

Decanter Word Wine Awards je ove godine održan 16. put, a na ovom najprestižnijem vinskom natjecanju sudjelovala su i vina PP Orahovice po kojima je najpoznatija, ona sorte zelenog silvanca. Iz globalne vinske industrije uzorkovano je blizu 17 000 vina iz 57 zemalja, a za ocenjivanje tijekom tjedan dana je bio zadužen žiri od 280 sudaca, među kojima je bilo 70 MastersofWine i 23 MasterSommeliera.

PP Orahovica je ponijela dvije brončane medalje za vina Silvanac zeleni berbe 2017. i Silvanac zeleni izborne berbe 2016 .

Vinogradarski, 2017. je bila vrlo dobra godina, zima je bila blaga, veći dio ljeta sušan, a berba je bila u nekoliko termina. Silvanac zeleni upravo je u orahovačkom kraju našao idealnu slogu svih prirodnih faktora i svake godine daje vina vrhunskih kategorija. U vinu Silvanac zeleni berba 2017. u početku dominira travnata aroma koja sazrijevanjem više prelazi u voćne arome marelice i breskve. Vino dozrijeva u inoxu barem godinu dana.

Za vino premium kategorije Silvanac Zeleni izborna berba 2016 birano je grožđe s najboljih položaja. U aromi prevladavaju med, prezrelo grožđe i prezrelo voće. Na okusu kremozno, gusto, viskozno vino s više od 50 g/l šećera.

Na ovogodišnjem natjecanju zabilježen je uspon u manje poznatim regijama za proizvodnju vina, kao što su Istočna Europa, Meksiko, Kina. Klasične regije iz Francuske, SAD, Australije ponovo su uspjele. Francuska je nastavila dominirati nagradama iz Burgundije, Champagne, Rhône i Provence.

U tom odabranom društvu našla se i PP Orahovica s vinima koja su dobila certifikate i odličja oznaka DWWA, kao dokaz kvalitete i rigorozne kontrole koje su vina prošla. Detaljnije informacije o nagradama mogu se vidjeti na https://www.decanter.com/decanter-awards.

Radi širenja tržišta i upoznavanja s proizvodima i brendom Panona Mare, PP Orahovica je u svibnju ove godine prvi put nastupila na sajmu Seafood Expo Global u Briselu, najvećem svjetskom sajmu ribe.

Cilj njihovog nastupa je bio predstavljanje asortimana visoke kvalitete zahtjevnom europskom tržištu, na kojemu postoji interes za zdravim prehrambenim proizvodima. Svjesni potrebe konzumiranja ribljih obroka više puta tjedno, tvornica za preradu ribe Panona Mare u ponudi ima zdrave i ukusne proizvode prilagođene modernom i ubrzanom načinu života. Na sajmu Seafood Expo Global predstavilo se 2007 tvrtki iz 88 zemalja. U sklopu Hrvatske gospodarske komore, osim PP Orahovice, nastupilo je još osam izlagača iz Hrvatske, najviše do sada.

Sajam obuhvaća sve novosti na tržištu ribe i morskih plodova, od asortimana, načina i vrste prerade, do prezentacije opreme i tehnologije za preradu ribe i pakiranje. Uglavnom je zastupljena morska riba, ali asortiman Panona Mare je naišao na pozitivne reakcije. Velikom broju posjetitelja sajma su se svidjeli njihovi proizvodi, ocijenili su ih kao vrlo ukusne. Mnogi su bili iznenađeni da su namazi i dimljeni filet napravljeni od slatkovodne ribe. Definititvno, postoji velika šansa jer je evidentan trend porasta za bio proizvodima i zdravom hranom.

Panona Mare u Eurofish magazinu

Da je brend Panona Mare privukao pažnju u Briselu, svjedoči i posjeta novinara Thomasa Benana, koji je za stručni časopis Eurofish Magazine uradio intervju sa predstavnicima PP Orahovica.

Eurofish je međunarodna organizacija za razvoj ribarstva središne i istočne Europe i prezentacija u njihovom stručnom časopisu može imati pozitivnog odjeka na tržištu za brend Panona Mare.

Recepti na web stranicama

TvornicaPanona Mare, ne samo da ima izvanredan asortiman proizvoda, već na svojoj stranici www.panonamare.com posjetiteljima nudi i zanimljive recepte za pripremu ribe, ali i razne korisne savjete.