Naslovnica Naslovnica Danas zadnji dan promidžbe, sutra izborna šutnja, izbori za EP u nedjelju

Danas zadnji dan promidžbe, sutra izborna šutnja, izbori za EP u nedjelju

176

U nedjelju, 26. svibnja održat će se izbori za Europski parlament.Prema podacima Ministarstva uprave, 12 hrvatskih zastupnika birat će nešto više od 3,8 milijuna birača s pravom glasa, od čega se 154 tisuće odnosi na birače iz dijaspore.

Na području Grada Orahovice u registru birača upisana su 4.402 birača s pravom glasa na nedjeljnim izborima, a oni će birati između 396 kandidata na 33 kandidacijske liste, dvije neovisne i 31 stranačke, odnosno koalicijske, koliko ih je, predano Državnom izbornom povjerenstvu do utorka u ponoć, do kada je bio rok za predaju.

Na europskim izborima se, kao i na parlamentarnim, nudi mogućnosti preferencijalnog izbora, a glasa se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva samo jedne kandidacijske liste.

Želi li birač jednom kandidatu s kandidacijske liste za koju je glasao dati prednost pred ostalim kandidatima na toj kandidacijskoj listi, zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena samo jednog kandidata kojemu daje prednost (preferirani glas).

Birači na području grada Orahovice glasat će na ukupno 11 biračkih mjesta, 5 na području grada i 6 u prigradskim naseljima: Donjoj Pištani, Dolcima, Crkvarima, Novoj i Staroj Jošavi i Duzluku.

Na području općine Čačinci u registar birača upisano je 2.329 birača s pravom glasa, a birači na području općine Čačinci glasovat će na ukupno 8 biračkih mjesta, 3 biračka mjesta u Čačincima, te na biračkim mjestima u Bukviku, Brezovljanima Vojlovičkim, Paušincima, Humljanima i Slatinskom Drenovcu. dok će na području općine Zdenci na ukupno devet biračkih, dva u Zdencima, te na biračkim mjestima u Bankovcima, Dugoj Međi, Slavonskim Barama, Donjem Predrijevu, Zokovom Gaju, Kutovima i Obradovcima, glasovati 1.514 birača s pravom glasa.

Danas je zadnji dan izborne promidžbe, a nakon toga slijedi izborna šutnja, koja će trajati od ponoći 25. svibnja do 19 sati 26. svibnja, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Birališta u Hrvatskoj u nedjelju će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Fotografije: HRT, Filip Kos/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL