Naslovnica Događanja Održano predavanje „Nasilje u školi“ u organizaciji udruge Putokaz

Održano predavanje „Nasilje u školi“ u organizaciji udruge Putokaz

343

U sklopu projekta „Nasilje nije hrabrost“, orahovačka udruga „Putokaz“ u suradnji sa SŠ „Stjepan Ivšić“ Orahovica i OŠ Ivana Brlić Mažuranić, jučer je u društvenoj dvorani orahovačke škole organizirala predavanje pod nazivom „Nasilje u školi“.

Na temu međuvršnjačkog nasilja, njegovih uzroka i posljedica, govorila je redovita profesorica na zagrebačkom Učiteljskom fakultet dr. sc. Vesna BILIĆ koja je cijelu svoju karijeru vezana za analizu i prevenciju međuvršnjačkog nasilja.Na jučerašnjem predavanju doktorica Bilić je istaknula kako je vrlo važno razlikovati sukobe od nasilja

.”Sukobi su oduvijek postojali među djecom ali ako se ne rješavaju mogu prerasti u nasilje.Također, često se u praksi događa da se nasilje okarakterizira kao zlostavljanje, što nije točno, jer nasilje može biti pojedinačni i izolirani slučaj, dok je zlostavljanje nešto što se događa na dnevnoj ili tjednoj bazi i jako je učestalo,a može biti i intenzivno kaže doktorica Bilić”.

Na spomen nasilja najčešće se misli na ono fizičko, kada netko nekoga udari ali postoji i drugi oblici nasilja, kao što je verbalno, koje doživljava oko 80% djece, zatim relacijsko nasilje koje je usmjereno na uništavanje odnosa u samom razredu, a odnosi se na ogovaranje i različite druge oblike koji su usmjereni da ugled pojedinog djeteta u razredu dovedu u pitanje.”To su situacije koje jako veliki broj djece doživljava, prema nekim istraživanjima u Hrvatskoj čak 77% djece, a najveći je problem da je takvo nasilje istovremeno teško primjetiti i reagirati”.

Osim toga tu je još elektroničko nasilje koje je sve više prisutno zbog velikog broja društvenih mreža,a najrašireniji oblik takvog nasilja trenutno je tzv. “sexting”, koji uključuje slanje i dijeljenje seksualno eksplicitnih sadržaja među djecom i mladima.”Oni to danas tretiraju kao nešto normalno, ali kada dođe do određenih sukoba, takvi sadržaji onda iz osvete završe na internetu i to je poslije jako teško ili gotovo nemoguće ukloniti”, naglašava doktorica Bilić

U slučaju pojave bilo koje vrste nasilja roditelji se, smatra doktorica Bilić, moraju prvo obratiti nastavnicima u školama.Na kraju jučerašnjeg predavanja o nasilju u školi, dr. Vesna Bilić je naglasila kako je osim sa žrtvama nasilja, vrlo važno raditi i sa djecom koja provode nasilje, te da je u školama potrebno odrediti mjere za dobrobit takve djece da shvate da postoje određene granice, u suprotnom ćemo svi zajedno kao društvo imati posljedica.