Naslovnica Kultura “Zaliječimo tugu stihovima”

“Zaliječimo tugu stihovima”

311

Zadnji sadržaj jučerašnjeg ( 20.05.) obilježavanja 27. obljetnice pogibije petorice hrvatskih branitelja u Modriči: Miroslava Međimurca, Zdravka Kevčića, Josipa Klobučara, Vlade Golika i Karla Stojakovića, bila je književna večer naziva “Zaliječimo tugu stihovima”, koju je organizirala Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica i Udruga žena “Katarina Zrinska”. 

Uz književnu večer, UHBDVDR Orahovica postavila je i izložbu ratnih fotografija, kako bi i stihovi i fotografije vratili i podsjetili na vrijeme u kojem se stvarala Hrvatska, u vrijeme Domovinskog rata, kada su petorica hrvatskih branitelja, pripadnici 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske poginuli u Modriči.

“Namjera je bila pokazati kako se i kroz kulturu može čuvati sjećanje na heroje Domovinskog rata, koji su dali svoj život da bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj Hrvatskoj”, rekao je ispred organizatora, predsjednik UHBDVDR Orahovica, Miroslav Tot.

Na književnoj večeri sudjelovali su, predstavljajući svoje pjesničke radove: Svjetlana Carić, Tamara Majetić, Vladimir Grgurić, Blaženka Maglaić, Branko Čordašić te Ivan Grgurić,a čitani su i radovi Ane Prelog, koja zbog bolesti nije mogla nazočiti jučerašnjoj književnoj večeri.

Svoje radove u stihu i prozi čitali su jučer i učenici OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca, a pročitani su i ulomci iz još neobjavljenog romana “Nad Papukom nebo proplakalo”, autora Dine Mataza.

Program su glazbeno pratili Matija Rister i Borna i Krešimir Gernhard.

Književnoj večeri nazočili su i ratni zapovjednik i zamjenik zapovjednika 2.bojne 132. brigade HV, pukovnici Ivan Husnjak i Goran Sokol.

Književna večer “Zaliječimo tugu stihovima” organizirana je uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Čačinci, i dio je projekta UHBDVDR Orahovica nazvanog “Suvremen i zdrav život hrvatskih branitelja”.