Naslovnica Događanja Utvrđen program obilježavanja 27-e obljetnice pogibije petorice hrvatskih branitelja

Utvrđen program obilježavanja 27-e obljetnice pogibije petorice hrvatskih branitelja

1096

Petorici hrvatskih branitelja: Miroslavu Međimurcu, Zdravku Kevčiću, Josipu Klobučaru, Vladi Goliku i Karlu Stojakoviću, koji su prije dvadesetsedam godina , 20. svibnja 1992. godine, kao pripadnici 2. bojne 132. brigade HV , poginuli u Posavini, počast će i ove godine, na obljetnicu njihove pogibije, iskazati njihovi suborci, pripadnici udruga iz Domovinskog rata i predstavnici civilne vlasti Orahovice, Zdenaca i Crnca..
Kao i niz prethodnih godina, organizatori ovog komemorativnog okupljanja su udruge iz Domovinskog rata s područja tri jedinice lokalne samouprave: Orahovice, Zdenaca i Crnca.
Obilježavanje obljetnice počet će iskazivanjem počasti poginulim braniteljima, najprije kod spomen-obilježja, u centru Orahovice, a potom na grobljima u Orahovici, Kutovima, Starom i Novom Petrovom Polju i Lađanskoj, na kojima počivaju Miroslav Međimurec, Zdravko Kevčić, Josip Klobučar, Vlado Golik i Karlo Stojaković.
Za sve njih će članovi njihovih obitelji i suborci, zajedno s predstavnicima civilne vlasti i građanima, moliti u velikorastovačkoj kapeli,u kojoj će u 11,00 sati početi sv Misa, prije koje će, s početkom u 10,30 sati, u Velikom Rastovcu, kod spomen-obilježja biti održan komemorativni skup.
Ove će godine ponovo biti održan Memorijalni maraton, 7. po redu, nazvan “Modriča 92.”., a isti će početi u Orahovici, u 08,00 sati, kod spomen-obilježja u centru Orahovice. Maratonci će trčati od Orahovice do Velikog Rastovca.
Po prvi puta će ove godine , u 08,30 sati, hrvatski branitelji, zajedno s djecom i zainteresiranim građanima, pješačiti od Crnca do Velikog Rastovca, a tih četrnaest kilometara dug pješački put posvetit će uspomeni na petoricu poginulih pripadnika 2/132., kao i na sve hrvatske branitelje koji su poginuli braneći Hrvatsku.
Po završetku komemoracije u Velkom Rastovcu i sve Mise u tamošnjoj kapeli, u društvenom domu u Zdencima bit će otvorena izložba fotografija temom vezanih uz Domovinski rat, posebno na ovim prostorima, kao i pripadnike ratnih postrojbi u kojima su sudjelovali branitelji orahovačkog, crnačkog, čačinačkog i zdenačkog područja.