Naslovnica Događanja Počelo Vazmeno trodnevlje

Počelo Vazmeno trodnevlje

303

Jučerašnjim Velikim četvrtkom počelo je Vazmeno trodnevlje, kojim se vjernici spominju muke, smrti i uskrsnuća Isusova. To su dani na kojima se temelji kršćanska vjera i vrhunac su Korizme.

I vjernici orahovačke Župe Našašća sv Križa jučer su Misom Večere Gospodnje u svojoj župnoj crkvi proslavili spomendan Isusove posljednje večere. Budući da Evanđelje govori o tome kako je Isus dvanaestorici učenika prao noge kao primjer i poziv svim kršćanima na međusobnu ljubav i služenje, i župnik , vlč Željko Strnak, simbolično je prao noge dvanaestorici župljana.

Jučer su utihnula i zvona svih crkava, a oglasit će se tek u subotnjoj noći, prije početka proslave Isusova uskrsnuća.Upravo ta tišina sugerira na vrijeme Isusove muke, koje je posebno vezano uz današnji dan, Veliki petak: dan Isusove muke i smrti na Križu.Vjernici će i u orahovačkoj župnoj crkvi, nakon večernjih obreda (koji počinju u 18,00 sati), pa sve do sutrašnjeg Uskrsnog bdijenja, biti uz Isusov grob, izmjenjujući se u bdijenju,klanjanju i molitvi.