Naslovnica Događanja Održana tribina za branitelje u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata...

Održana tribina za branitelje u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Orao“ Našice – Orahovica

486

U organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Orao” Orahovica-Našice, jučer je u Orahovici, u zgradi Centra za posjetitelje, održana javna tribina na teme “Zdravstvena skrb i podizanje kvalitete života” i “Kako prepoznati PTSP-značaj prevencije”.

O tim su temama jučer nazočnim braniteljima govorili Zvonimir Kalčik i Tatjana Marosi iz Doma hrvatskih veterana, Elvira Koić, spec. psihijatrije, voditeljica Hrvatske udruge za prevenciju suicida, Ljiljana Hodak, spec. mikrobiologije, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i kordinatorica za provođenje sistematskih pregleda hrvatskih branitelja u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Gosti tribine bili su i Anto Krišto, viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Područne jedinice Virovitica, te Marija Prokl Bajan i Tonček Moslavac , članovi Stručnog tima Centra za psihosocijalnu pomoć Virovitičko-podravske županije pri Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Jučerašnja tribina održana je kao dio projekta “Domovinski rat-trajna vrijednost”, kojeg Udruga specijalne policije “Orao” provodi unazad nekoliko godina, a financiran je od strane MInistarstva hrvatskih branitelja.

O preventivnim sistematskim pregledima hrvatskih branitelja govorila je dr.Ljiljana Hodak, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu i kordinatorica za provođenje sistematskih pregleda hrvatskih branitelja u Općoj županijskoj bolnici Našice , koja je rekla kako je u protekle dvije godine u našičkoj bolnici obrađeno oko 1700 branitelja.Unatoč 20-ak novotkrivenih branitelja oboljelih od karcinoma, interes za sistematske preglede je ove godine nešto slabiji nego u prethodne dvije godine, rekla je doktorica Hodak.

Osim teških oboljenja,kod pacijenata, hrvatskih branitelja, najčešće se javljaju oboljenja prostate, respiratornog trakta i jetre, a kako bi preventivno djelovali i spriječili teška oboljenja dr. Hodak je branitelje pozvala da se obavezno jave na sistematske preglede.

Čest gost braniteljskih tribina, pa tako i jučerašnje bila je dr.Elvira Koić, spec. psihijatrije i voditeljica Hrvatske udruge za prevenciju suicida, koja je jučer govorila o značaju prevencije kada je PTSP u pitanju.Ljudi s dijagnozom posttraumatskog stresnog poremećaja bili su u vrijeme rata izloženi direktnoj životnoj ugroženosti i to je trauma koja ostavlja ožiljak na emotivnom sjećanju za cijeli život.Posljedice su nesagledive, od razvoja depresivnih pa sve do dementnih stanja.Branitelji ovoga područja su vrlo dobro organizirani i upravo ovakva okupljanja i druženja mogu pomoći u smanjenju tegoba uzrokovanih PTSP-om, zaključila je dr.Elvira Koić.

Na jučerašnjoj tribini braniteljima je predstavljen Dom Hrvatskih veterana, ustanove koja postavlja standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama Domovinskog rata vrednujući njihove žrtve i postignuća u obrani Domovine, a prikazan je i dvadeset-minutni dokumentarni film o pilot projektu podružnice Doma veterana u Lipiku.

Usluge Doma hrvatskih veterana mogu koristiti Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, članovi obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, članovi obitelji umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, članovi obitelji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i misija, stradali pirotehničari, članovi obitelji stradalih pirotehničara.

Jučerašnjoj tribini nazočili su i dožupan Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, zamjenik predsjednika Gradskog Vijeća Grada Orahovice Tomislav Petrušić, predstavnika Gradske uprave Milan Babac i predsjednica Udruge za promicanje ljudskih prava „Putokaz“ Suzana Đebro Maričić.