Naslovnica Događanja Ratni policajci u Čačincima se sastali na godišnjoj skupštini

Ratni policajci u Čačincima se sastali na godišnjoj skupštini

503

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991. okuplja 153 člana, nekadašnja ratna policajca, a jedan dio njih sudjelovao je prošloga tjedna, u petak, na godišnjoj izvještajnoj skupštini, održanoj u Čačincima.
Predsjednik udruge, Robert Kuzmić, podnoseći izvješće o radu u prošloj godini, istaknuo je niz aktivnosti koje su temom bile vezane uz Domovinski rat, od obilježavanja obljetnica vojnih operacija i pogibije hrvatskih branitelja, pa sve do različitih tribina i brige za članstvo. Spomenuo je Kuzmić također da je Udruga prošle godine uspjela završiti projekt podizanja spomen-biste Josipu Jurencu, o 28-oj obljetnici naoružavanja prve skupine pričuvnih policajaca okupili su se ratni policajci kako bi kroz druženje obnovili sjećanja na Domovinski rat…

Kuzmić je također spomenuo da su članovi Udruge dobro surađivali s drugim braniteljskim udrugama u realizaciji zajedničkih aktivnosti, a na dobroj suradnji zahvalio je i jedinicama lokalne samouprave: Gradu Orahovica i općinama Crnac, Čačinci i Zdenci.

I u ovogodišnjem Planu rada zadržane su aktivnosti iz prethodnih godina koje su tematski vezane uz Domovinski rat, više će pažnje biti posvećeno ostvarivanju prava branitelja definiranih novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, udruga će se kao suorganizator uključiti u obilježavanje obljetnice pogibije pripadnika policijskih postrojbi,i organizirati tribine na kojima će članstvo biti upoznato s aktualnim pravima. Plan je također sudjelovati u projektu “Jake snage MUP-a-Policijska postaja Orahovica u Domovinskom ratu”.

Ove godine za realizaciju planiranih aktivnosti predviđeno je 29.000 kuna, a ako Udruga uspije dobiti pozitivne odgovore po projektima koje planira prijaviti na objavljene natječaje, ta sredstva bi mogla biti i viša.

Kuzmić je svoje suborce i goste pozvao na bolje sudjelovanje u obilježavanju različitih obljetnica iz Domovinskog rata, posebno na obilježavanje 15. prosinca, dana kada je hrvatska vojska i policija ušla u okupirana papučka i potpapučka sela, ocjenjujući da je to najveća pobjeda branitelja ovoga kraja.
Nakon radnog dijela u kojem su sudjelovali članovi UHBDDRPP Orahovica, sjednica je nastavljena obraćanjem gostiju, predstavnika braniteljskih udruga s područja Grada Orahovica , općina Crnac i Zdenci, te Virovitičko-podravske županije.