Naslovnica Naslovnica Gripa stigla u Orahovicu i uzima maha

Gripa stigla u Orahovicu i uzima maha

905

Prvi slučajevi oboljenja od ovosezonske gripe u Hrvatskoj su zabilježeni još krajem studenoga prošle godine, što je mjesec dana ranije no uobičajeno, pa su očekivanja da će vrhunac gripe biti ovoga mjeseca, a pad broja oboljelih tek u ožujku.

Dok prije mjesec dana, prema statističkim pokazateljima, na području Virovitičko-podravske županije nje bilo oboljelih, danas su ti pokazatelji drugačiji, potvrđuje to i doktorica Marijana Vidaković-Peček, liječnica u ambulanti obiteljske medicine u Orahovici.

Doktorica Vidaković-Peček podsjeća da se gripa najčešće liječi bez intervencija liječnika i da ju treba preležati, a samo u slučaju intenziviranja simptoma, karakterističnih za gripu, treba potražiti liječničku pomoć.

Iako se u ovim zimskim danima simptomi gripe dijelom isprepliću sa simptomima drugih zimskih viroza, oboljeli trebaju obratiti pozornost na, za gripu karakteristične simptome, a to su: povišena temperatura, drhtavica, osjećaj iscrpljenosti kao glavni simptom, zatim gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj.