Naslovnica Čačinci Komemorativni skup o 26-oj obljetnici pogibije Stjepana Mlakara

Komemorativni skup o 26-oj obljetnici pogibije Stjepana Mlakara

768
odavanje počasti na grobu S.Mlakara

Prije 26 godina na cesti između Humljana i Pušine, odmetnuti Srbi napali su policijsku ophodnju Policijske postaje Orahovica u kojoj su bili policajci Stjepan Mlakar, Franjo Sterle i Josip Jurković. U napadu je policajac Mlakar smrtno ranjen, pogođen s 23 metka, Franjo Sterle je zadobio 13 prostrijelnih rana, a Josip Jurković je lakše ranjen. Njihovo službeno, policijsko vozilo izrešetano je 61-im metkom.

Dvadesetšest godina je prošlo od tada , a tužne obljetnice na mjestu pogibije hrvatskog policajca Stjepana Mlakara, komemorativnim skupom sjetili su se danas i njegovi bivši suborci, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, predstavnici policije i civilne vlasti.

spomen obilježje Stjepanu Mlakaru

Na komemorativnom skupu načelnik Općine Čačinci, Mirko Mališ, ukazao je na potrebu prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije i ustvrdio da ova generacija zna i znat će vrednovati žrtve hrvatskih branitelja.

Članovima obitelji poginulog Stjepana Mlakara i okupljenima na komemorativnom skupu, obratila se i gradonačelnica Grada Orahovice, Ana Marija Petin.

“Sjećanje na poginule branitelje i odavanje počasti svima koji su poginuli u obrani Hrvatske, najmanje je što možemo učiniti”, kazala je gradonačelnica.

Izrazila je gradonačelnica i nadu da komemorativni skupovi o obljetnicama pogibije hrvatskih branitelja nikada neće biti prekinuti te da će ih nastaviti i mladi naraštaji, potvrđujući tako da su svjesni žrtve koju su u Domovinskom ratu dali branitelji boreći se za slobodnu Hrvatsku.

Komemorativnom skupu u Pušini danas su, uz načelnika Općine Čačinci, Mirka Mališa, i gradonačelnicu Orahovice, Anu Mariju Petin, nazočili i suborci poginulog Stjepana Mlakara,Franjo Sterle i Josip Jurković, predstavnici braniteljskih udruga, policije, dožupan, Darko Žužak, te izaslanik ministra hrvatskih branitelja ,Tome Medveda, Mato Bubaš.

Po završetku komemoracije na mjestu napada na policijsku ophodnju, upaljene su i svijeće na groblju u Četekovcu, gdje počiva ubijeni hrvatski policajac Stjepan Mlakar.

Stjepan Mlakar prvi je hrvatski branitelj poginuo na području tadašnje Općine Orahovica, a napadom na policijsku ophodnju 11. kolovoza 1991. godina počeli su otvoreni četnički napadi i ratna djelovanja na orahovačkom i čačinačkom području.