Naslovnica Kultura Obilježen blagdan zaštitnika naših prigradskih naselja Crkvara i Stare Jošave

Obilježen blagdan zaštitnika naših prigradskih naselja Crkvara i Stare Jošave

1351
Proslava blagdana sv. Lovre

Crkva sv. Lovre koja se nalazi se na brdašcu iznad sela, krije dugu povijesnu priču o kojoj malo tko zna

Naime, crkveni toranj spasilo je par mještana ispred Turaka. Franjo Boljkovac, Grgo Bjelobradić, Šimun Jošavac, Tadija Prispilović i Kornelije Dorkić zakopali su zvono u “livadke” i dobro ga maskirali. Nakon točno 200 godina kada je opasnost prošla, nitko nije znao gdje je zvono točno zakopano, no pronašli su ga i postavili na novoizgrađenu Crkvu. Nakon dugih godina prebačeno je u župu Feričanačku gdje je ostalo sve do prvog svjetskog rata, tada je skinuto i odnešeno u ratne ljevaonice za topove. Tako je završila povijest zvona kroz skoro četiri stoljeća kupljenog od mukotrpnog odricanja mještana ova dva sela za pet carskih dukata i dvanaest lisičjih koža.

Mještani Crkvara i Stare Jošave na proslavi blagdana sv. Lovre

Obilježavanje blagdana zaštitnika naših prigradskih naselja sv.Lovre između ostalih obišla je i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin zajedno sa svojim zamjenikom Daliborom Fofonjkom. Nakon svete mise, gradonačelnica se obratila mještanima i zahvalila im se na pozivu te se družila s mještanima uz razgovor i okrjepu.

Okupljenim mještanima na sv. misi obratila se i orahovačka gradonačelnica

Gradonačelnica je poručila da neće zaboraviti svoja predizborna obećanja. “U izradi je dokumentacija za cestu do groblja, a slijedeće godine krećemo u izgradnju. Nama su važna sva naša mjesta i zato ćemo sve obećano i izvršiti.” – izjavila je gradonačelnica Ana-Marija Petin.