Naslovnica Virovitica Prije 27 godina podno Papuka, dogodio se nezapamćen zločin u kojem je...

Prije 27 godina podno Papuka, dogodio se nezapamćen zločin u kojem je stradalo nevinih 47 mještana iz samo jednog razloga – jer su bili Hrvati

250

Nakon svete mise koja je održana u Župnoj crkvi Pohoda Blaženoj Djevici Mariji u Voćinu, održana je komemoracija u kojoj su se govornici prisjetili vremena nezapamćenog zločina u kojem je stradalo 47 mještana, a iz samo jednog razloga – jer su bili Hrvati. Oni su stradali 13. prosinca 1991. godine od strane srbo-četničkog okupatora koji je pritom eksplozivom do temelja srušio Župnu crkvu koja je obnovljena 2011. godine.

I ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, kao i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, pomoćnik ministra Nenad Križić, potom izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Josip Đakić, te izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ante Deur, u svojim su govorima podsjetili na stradanja Hrvata u Domovinskom ratu u borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu. Istaknuli su kako su u Voćinu ubijani starci, žene i djeca i kako to spada u red najtežih ratnih zločina koji se moraju procesuirati.

Potom su kod Spomen obilježja položeni vijenci i zapaljene svijeće u sjećanje na nevine žrtve Voćina. Uz predstavnike obitelji voćinskih žrtava, poginulih nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava RH, vijence su položili, te zapalili svijeće i predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, pomoćnik ministra Nenad Križić, potom izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Josip Đakić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ante Deur. Osim toga, počast nevinim žrtvama, odala su i izaslanstva Virovitičko-podravske županije uz župana Igora Androvića i njegovih suradnika, domaćina, načelnika Općine Voćin Predraga Filića, predstavnika jedinica, lokalne i regionalne samouprave iz Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Uz njih, zajednički vijenac položili su i ratni zapovjednici i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te u ime načelnika Glavnog stožera, Oružanih snaga HV-a Mirka Šundova, vijenac su položili Robert Horvat, Robert Poljak i Stjepan Vidić. Molitvu za sve nevine žrtve Voćina, vodio je svećenik Augustin Tašić. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)