Naslovnica Događanja “Zdrav za 5” u Orahovici

“Zdrav za 5” u Orahovici

132

Jučer je učenicima triju osmih razreda u Osnovnoj školi I. B. Mažuranić u Orahovici, policijska službenica za prevenciju PU Virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić, provodeći planirane aktivnosti iz preventivnog projekta, održala predavanja na temu „Zdrav za 5“.

Obilježavanjem mjeseca borbe protiv ovisnosti koje je započelo 15. studenoga i traje sve do 15. prosinca, održano je predavanje, na kojem je nazočilo 40 – tak učenika. Aktivnim sudjelovanjem u predavanju i pažljivim slušanjem, učenici su dobili spoznaje o štetnosti uporabe alkohola, posljedicama koje alkohol donosi u toj životnoj dobi i kako alkohol utječe na ponašanje i konačne prekršajne i kaznene posljedice.

Kako bi učenici što bolje razumjeli tematiku u svakom od razreda su provedene radionice, na kojima su učenici u zamišljenim situacijama, sami osmislili nastavak zadanih situacija, koje se mogu dogoditi nakon prekomjerne uporabe alkohola. “Zdrav za 5” je nacionalni program prevencije ovisnosti i zaštite okoliša  za učenike 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola, koji već šestu školsku godinu provode zajednički Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Nakon završenih predavanja učenici su iskazali interes o ovoj temi, te su poneki imali i dodatna pitanja vezana za ovu problematiku. (PU VTC-POD, Josip Štajdohar)