Naslovnica Sport Općina Crnac u sljedeću godinu ulazi s različitim kapitalnim projektima

Općina Crnac u sljedeću godinu ulazi s različitim kapitalnim projektima

357

Općina Crnac dobila je pozitivnu odluku o rezultatima administrativne kontrole za Podmjeru »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« za izgradnju dječjeg vrtića u Velikom Rastovcu. Projekt izgradnje dječjeg vrtića u Velikom Rastovcu , ukupne je tlocrtne površine 339,53 m3. Intenzitet potpore iznosit će 100 posto, odnosno 3 milijuna 270.903,75 kuna. Projekt je u suradnji s Općinom Crnac izradila Razvojna agencija Vidra.

O kapitalnim projektima koji su trenutno aktualni na području Općine Crnac, kao i onima koji su planirani u Proračunu za 2019. godinu, vijećnicima je govorio na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća , načelnik , Mato Damjan. Uz spomenutu izgradnju Dječjeg vrtića u Velikom Rastovcu, načelnik je spomenuo i druge projekte . Među njima je i projekt izgradnje nerazvrstane ceste Suha Mlaka- granica Općine Čađavica, ukupne vrijednosti 5 milijuna 398.00 kn, u stopostotnom iznosu financiran od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi. U Crncu je u tijeku izgradnja pješačkih staza u dvije ulice:Kolodvorskoj ( u kojoj su radovi završeni) i Radićevoj ulici u kojoj radovi još traju.

Vrijednost radova u Kolodvorskoj ulici je 565.000 kuna, a u tim sredstvima Ministarstvo graditeljstva sudjeluje iznosom od 337.000 kuna, ostalo su sredstva općinskog Proračuna.Izgradnja staza u Radićevoj ulici , vrijednosti je 1 milijun 105.000 kuna, a sufinanciraju je Ministarstvo regionalnog razvoja i Općina Crnac.

Načelnik Damjan najavio je I radove energetske obnove zgrade društvenog doma i upravne zgrade Općine, ukupne vrijednosti 898.000 kuna. Za te je radove Ministarstvo graditeljstva osiguralo 561.219 kuna, a Općina će ih proračunskim sredstvima financirati u iznosu 336.000 kn.

Također je u planu sanacija prilazne ceste I parkirališta kod mjesnog groblja u Crncu, vrijednosti 314.000 kuna, koju će Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancirati s 241-om tisućom kuna. Općina je kandidirala i na Natječaj LAG-a “Papuk” za izgradnju dječjeg igrališta u Velikom Rastovcu, i očekuje sredstva u iznosu 175.000 kuna. Kao posebno značajan projekt, načelnik Damjan je izdvojio dvogodišnji projekt iz Programa zapošljavanja žena ZAŽELI, financiran od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava sredstvima Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 2 milijuna 157.975 kuna.

Sljedeće godine, najavio je načelnik Damjan, u planu je završiti izgradnju nogostupa u svim ulicama u Crncu, a još preostaje izgradnja nogostupa u Zrinskoj ulici i Ulici Kozice u vrijednosti 650.000 kuna, planirana je rekonstrukcija mjesnog doma u Suhoj Mlaci , investicije vrijede jedan milijun kuna, a ta dva projekta Općina namjerava kandidirati na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja ili EU fondova.U Općini Crnac , nakon ishođenja građevinske dozvole za mjesni dom u Milanovcu, taj projekt namjeravaju kandidirati na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, a među kapitalnim projektima čija je realizacija planirana za sljedeću godinu su i nogostupi u drugim općinskim mjestima, nabava reciklažnog dvorišta…, iznosom od 100.000 kuna namjeravaju modernizirati postojeću javnu rasvjetu, 60. 000 kuna je planirano za izgradnju pomoćnih prostorija na groblju u Suhoj Mlaci, a 250.000 kuna namjeravaju usmjeriti u aktivnosti održavanja mostova, parkirališta, nerazvrstanih cesta…