Naslovnica Događanja Memorijalna utrka u spomen na poginule branitelje

Memorijalna utrka u spomen na poginule branitelje

156

Dvanaestu godinu zaredom, obljetnicu pogibije trojice hrvatskih branitelja, Milana Puhanića, Momira Krmpotića i Branka Jaklića, koji su , braneći Domovinu prije 27 godine poginuli u Kokočaku, odnosno Gornjoj Pištani, njihovi suborci obilježavaju organizacijom memorijalne utrke. I ove su godine u utrci, održanoj u subotu, 1.prosinca sudjelovali trkači, koji su trčali trasom dugom 13 kilometara, od Kokočaka do Orahovice. .

Utrka je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Orahovica, a u organizaciji UHBLPTSP-a Orahovica.

Prije utrke , kod spomen obilježja trojici poginulih branitelja, položeni su vijenci i upaljene svijeće, te održan kratak komemorativni skup. Sudionici komemoracije s nekoliko su riječi podsjetili na vrijeme kada je branjena Domovina i kada su u borbi za njezinu slobodu ginuli hrvatski ratnici, među kojima i Milan Puhanić, Momir Krmpotić i Branko Jaklić.O tom su govorili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak i gradonačelnica Orahovice, Ana-Marija Petin.

“Vrlo rano sam, kao i moja, tada srednjoškolska generacija, spoznala što znače zvjerstva u mojoj Domovini, i žao mi je što je naša , Hrvatska Država morala biti stvorena na žrtvi naših branitelja”, kazala je gradonačelnica Petin, ustvrdivši da upravo ta ” žrtva obvezuje, i pred ovu generaciju stavlja veliku odgovornost da Hrvatsku razvija za sve buduće naraštaje”.

Dožupan Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, i sam sudionik Domovinskog rata, sjećajući se vremena borbe za Hrvatsku spomenuo je da su događaji, kao memorijalna utrka, način na koji čuvamo uspomenu na sveti Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja, i da čuvaju potrebno nam domoljublje i zajedništvo”.

“Upravo su hrvatski branitelji imali tu povijesnu privilegiju, zahvaljujući hrabrosti, požrtvovnosti i domoljublju , da obrane i oslobode svoju Domovinu”, kazao je dožupan Žužak, iznoseći i nekoliko statističkih pokazatelja vezanih uz braniteljsku populaciju, koji govore da je na području VPŽ oko 12.000 branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu, 192 su branitelja poginula, pet se još uvijek vode kao nestali, 1 750 je invalida Domovinskog rata, a 1300 je umrlih u godinama nakon završetka Domovinskog rata.

“Danas hrvatski branitelji žive skromno, s fizičkim i psihičkim ranama, narušenog zdravlja, sa znatno kraćim životnim vijekom u odnosu na ostalu populaciju”, kazao je dožupan VPŽ, Darko Žužak.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, Nenad Križić, koji je prigodno i označio početak Memorijalne utrke ustvrdio je da su “u Domovinskom ratu poginuli oni najbolji među najboljima, te zahvalio sudionicima i organizatorima. “Slogan Da se ne zaboravi Domoviski rat”, kazao je Križić, “treba biti i poziv upućen svima nama na prenošenje istine o izvršenoj agresiji na RH, o zločinima koje je agresor počinio, ali i o pobjedi na koju moramo biti ponosni”. Križić je pozvao sve sudionike Domovinskog rata da, bez obzira na politička i svjetonazorska razmimoilaženja, kada je riječ o Domovinskom ratu, ostanu skupa.