Naslovnica Gospodarstvo Nakon poduzetnika, potpore Grada Orahovice dobit će i poljoprivrednici

Nakon poduzetnika, potpore Grada Orahovice dobit će i poljoprivrednici

1061

U organizaciji Udruženja obrtnika Orahovice jučer je u Orahovici održana zanimljiva prezentacija na temu Državnih i EU potpora za poljoprivrednike. U sklopu teme najavljene su i planirane nove potpore Grada Orahovice za poljoprivrednike.
Predsjednik Udruženja obrtnika Orahovica, Damir Vanek, uvodno je obrazložio potrebu i cilj prezentacije, a gradonačelnica Ana – Marija Petin, najavila je da će, uz postojeće potpore za gospodarstvo i obrtništvo, od sljedeće godine Grad osigurati i potpore za poljoprivrednike u, za sada planiranom, ukupnom iznosu od 300.000 kuna.
U Gradu je već pripremljen Program za poticanje poljoprivrede na području Grada Orahovice, u kojem je naznačeno nekoliko mjera koje bi, kazala je gradonačelnica Petin, trebale pomoći poljoprivrednicima. Riječ je o: sufinanciranju analize tla, potporama postavljanju sustava za navodnjavanje, sufinanciranju podizanja staklenika i plastenika, sufinanciranju postavljana zaštitnih mreža za voćnjake i slične opreme za voćare, pomoći pri nabavi novih poljoprivrednih strojeva i priključaka, pomoći pri nabavi sadnica, očuvanju genetskog materijala pasmina domaćih životinja, kao i pomoći pčelarima. Također je u planu sufinanciranje osiguranja poljoprivrednih nasada, te financijskih potpora udruživanju poljoprivrednih gospodarstava. Gradonačelnica je također naglasila da bi, ovisno o pokazanom interesu poljoprivrednika, ukupan iznos planiranih potpora od 300.000 kuna, mogao biti i viši.
Predstavnici LAG-a Papuk, Saša Rister i Manuela Tot, govorili su o natječajima koji su provedeni i onima u tijeku, a spomenuli su i pozitivna rješenja po prijavama.
“Na protekla dva natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za male poljoprivrednike,iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. pozitivne odluke o odabiru projekata dobilo je 60 malih poljoprivrednih gospodarstava. Na prvom natječaju pozitivne odluke dobilo je 13 OPG-ova na drugom, 35, i na 1.Natječaju LAG-a PAPUK za isti tip operacije njih još 12. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava je 900.000 EUR, jer je maksimalan iznos bespovratnih potpora za ove natječaje 15.000 EUR po korisniku”, kazao je Rister.
Više od 80% malih poljoprivrednih gospodarstava je s područja Grada Orahovice, dok je s područja ostale četiri jedinice lokalne samouprave u sastavu LAG-a bio manji prolazak na projektima.
Novom izmjenom kriterija, veću prolaznost bi trebala imati mala poljoprivredna gospodarstva s područja ostalih jedinica lokalne samouprave iz sastava LAG-a, jer imaju niži indeks razvijenosti.
“LAG PAPUK će početkom iduće godine, a nakon završetka trenutno otvorenog natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za male poljoprivrednike, koji je otvoren do 13.prosinca ove godine, ponovo otvoriti takav natječaj za OPG-ove koji imaju sjedište na području LAG-a PAPUK”, najavili su Saša Rister i Manuela Tot.

Za natječaje za mlade poljoprivrednike nešto je manji interes i s područja LAG-a PAPUK pozitivne odluke dobilo je pet mladih poljoprivrednika. Ukupna vrijednost bespovratnih potpora za mlade poljoprivrednike iznosi 250.000 EUR.
Marko Borić iz HPŠSS, govorio je poljoprivrednicima o ulozi Savjetodavne službe u pripremi natječajne dokumentacije s posebnim osvrtom na izračun ekonomske vrijednosti poljoprivrednog gospodarstva, a o pripremi dokumentacije radi apliciranja na otvorene natječaje, govorili su i vlasnici TIM projekta,tvrtke za konzultantske usluge i pisanje projekata, Marko Bošnjak i Tomislav Katalinić. Oni su naveli konkretne primjere s kojima su se susretali u praksi prilikom izrade natječajne dokumentacije, te ukazali poljoprivrednicima na što trebaju obratiti pažnju prilikom pripreme za prijave na natječajima.