Naslovnica Kultura Grad Orahovica i Park prirode Papuk kreću u revitalizaciju Ružice grada

Grad Orahovica i Park prirode Papuk kreću u revitalizaciju Ružice grada

2117

Ružica grad, spomenik nulte kategorije, simbol Orahovice i orahovačkog kraja, jedna od najvećih srednjovjekovnih utvrda u Hrvatskoj, i dalje je turistički neiskorištena. Brojni turisti pohode ju bez gotovo ikakvih oznaka i obilježja. Obilaze ju na vlastitu odgovornost, fotografiraju se, a ako ih poljubi i sreća kući mogu ponijeti i pokoji suvenir.
Prije nekoliko godina, bilo je govora i o mogućem osvjetljavanju utvrde, no sve je ostalo samo na prići i pokušajima.
Ponukana činjenicom da Ružica grad i dalje stoji bez gotovo ikakvog nadzora, gradonačelnica Orahovice Ana – Marije Petin održala je preliminarni sastanak s ravnateljem JU PP Papuk, Alenom Jurencem, pokretačem inicijative obnove Ružice grada. Zaključak sastanka je zajednički ulazak u projekt obnove i revitalizacije Ružice grada , rekla je danas gradonačelnica Petin.

– Održali smo sastanak s ravnateljom Parka prirode Papuk Alenom Jurencem. Zajednički smo donijeli zaključak kako ćemo krenuti s izradom dokumentacije za zaštitu Ružice grada. Za sve je potrebna dokumentacija, a njom smo tražili zaštitu Ružice grada kao spomenika nulte kategorije, jednako tako i obnovu Ružice grada, te mogućnost izgradnje popratnih sadržaja oko Ružice. Svi su komercijalizirali svoje povijesne spomenike, pa tako želimo i mi. Drago mi je jer smo Park prirode Papuk i mi u Gradu napokon odlučili krenuti s mrtve točke. Obnova i revitalizacija Ružice grada je velik projekt, no iznimno bitan za naš Grad ali i Park prirode Papuk. Vrijeme je da se ona zaštiti i bude na usluzi svim našim budućim posjetiteljima – rekla je danas u Dnevniku Radio Orahovice gradonačelnica Ana – Marija Petin, ističući vrhunsku suradnju s Parkom prirode Papuk. (fotografija: Ivo Biočina)