Naslovnica Čačinci Otkrivena spomen – bista Željku Majoru – počelo 7. hodočašće Čačinci –...

Otkrivena spomen – bista Željku Majoru – počelo 7. hodočašće Čačinci – Vukovar

480

Otac poginulog hrvatskog branitelja, Čačinčanina, Željka Majora,Stjepan Major,s pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, Nenadom Križićem, i savjetnikom vukovarskog gradonačelnika za branitelje, Tomislavom Josićem , otkrio je danas u Čačincima spomen bistu svom sinu, vukovarskom branitelju, Željku , koji je 20. studenoga 1991. godine poginuo na Ovčari. Otkrivanje spomen-biste sadržaj je ovogodišnjeg, sedmog po redu, Memorijala Željka Majora-hodočašća hrvatskih branitelje i djece od Čačinaca do Vukovara, koje se održava u organizaciji UHBDVDR Orahovica.
Otkrivanje spomen-biste, događaja kojem su, uz obitelj poginulog vukovarskog branitelja Majora, nazočili i njegovi suborci, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Ministarstva unutarnjih poslova,predstavnici udruga iz Domovinskog rata, Virovitičko-podravske županije i jedinica lokalne samouprave, čačinačkih udruga…, te građani,bilo je prilika za sjećanje na Željka Majora, ali i za poziv da se vrijeme i događanja iz Domovinskog rata ne zaborave.
Takve su poruke upućivanje od spomen-biste: zamjenik načelnika Općine Čačinci, Mirka Mališa, Alen Jurenac, poziv za pronošenje istine o vukovarskim braniteljima i njihovim akcijama, temeljio je na tvrdnji da oni u Vukovaru nisu branili samo Vukovar, već i Čačince, Slavoniju, pa i cijelu Hrvatsku.
Vukovarac, Tomislav Josić, i u Čačincima je izrazio uvjerenje da će se konačno pokrenuti pravda i da će zločinci odgovarati za svoje zločine, koje su počinili, kako nad braniteljima,ranjenicima i zarobljenicima, tako i nad civilima, u ratu i nakon njega.
O svojem suborcu, Željku Majoru, toplim je riječima govorio njegov ratni zapovjednik, Josip Nemec, i pokušao oslikati ratni put Željka Majora, Mađara, kako su ga zvali, od uključivanje u obranu Hrvatske do tragičnog pada Grada heroja – Vukovara.
Dožupan Virovitičko-podravski, Darko Žužak, među ostalim je iznio poraznu statistiku vezanu uz populaciju hrvatskih branitelja, njihova oboljenja i smrtnost, koji su izrazitiji no u općoj populaciji, a pomoćnik ministra Tome Medveda, Nenad Križić, i danas je u Čačincima pozvao branitelje da se ne umore i ne odustanu od iskazivanja počasti, posebno svojim poginulim suborcima.
Otkrivanje spomen-biste poginulom branitelju Vukovara, Željku Majoru, bio je prvi sadržaj ovogodišnjeg Hodočašća hrvatskih branitelja i djece od Čačinaca do Vukovara, koje se nastavlja sutra.
Po riječima Miroslava Tota, predsjednika UHBDVDR Orahovica, organizatora Hodočašća…, put Vukovara sudionici Memorijala Željka Majora krenut će sutra, a pješačit će od Čačinaca do Bizovca zadržavajući se kod spomen-obilježja poginulim braniteljima, kod kojih će iskazati počast poginulima.
Trećeg dana Memorijala Želja Majora, u petak, 16. studenoga, sudionici će nastaviti put od Bizovca do Tenje, četvrti dan, u subotu, 17. studenoga,u planu je hodočašće završiti na cilju, u Vukovaru.
Svi sudionici Memorijala Željka Majora , u nedjelju, 18. studenoga, sudjelovat će u Koloni sjećanja i popratnim sadržajima kojima se obilježava 27-a obljetnica tragičnog pada grada Vukovara.