Naslovnica Naslovnica Predsjednica RH odlikovala Vanju Smojvera

Predsjednica RH odlikovala Vanju Smojvera

293

U utorak 6.ovoga mjeseca, povodom Dana darivatelja krvi , Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović,  u Zagrebu je priredila prijem za darivatelje krvi koji su 100 i više puta darovali krv.   Među darivateljima krvi bio  je i Vanja Smojver, darivatelj krvi iz Malog Rastovca,  kojem je Predsjednica uručila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za 100 puta darovanu krv.

Pored ovog visokog odlikovanja, u mjesecu rujnu povodom Dana Virovitičko-podravske županije, Vanja Smojver je za svoj humanitarni rad  dobio Povelju humanosti, javno priznanje Virovitičko-podravske županije.

Višestruki darivatelj krvi, Vanja Smojver do sada je 107 puta darovao krv i kao takav je rekorder po broju darovane krvi na području Grada Orahovice i općina Crnac, Čačinci i Zdenci.

Riječanin rođenjem , s adresom u Malom Rastovcu, Vanja Smojver prvi put je dao krv kao pomorac u Singapuru, spasivši život nepoznatoj djevojci stradaloj u prometnoj nesreći.. Potakut osjećajem sreće i ponosa zbog spašeog mladog života, Vanja s osamnaest godina postaje redoviti darivatelj krvi, a s ponosom će izdvojiti kako je spasio život i novorođenčetu u riječkom rodilištu. Tada novorođena beba, danas djevojka s dvadesetak godina, svoj život zahvaliti može upravo Vanji, a najbolji način te zahvale su njihovi kontakti svih ovih godina.

Vanja Smojver u sredini u kojoj živi nije samo poznat kao darivatelj krvi, on je i aktivni član GDCK Orahovica i lokalnog DVD-a, a ponosno će istaknuti i da je dragovoljac Domovinskog rata.

Dakle, gdje je humanost na djelu, tu je Vanja Smojver. Tu tvrdnju dovoljno potvrđuje samo njegovih 107 darivanja krvi. Predsjedničino odlikovaje je u svakom slučaju potvrda da je njegov humani čin prepoznat i priznat u javnosti, koja mu na taj način i zahvaljuje. Ali zahvaljuje mu i stotinjak poznatih i nepoznatih osoba kojima je pomogao u najvredenijem što čovjek posjeduje: životu. Upoznao je samo neke od tih osoba; za većinu njih niti ne zna, a ni one ne znaju za njega. To je upravo vrlina darivatelja krvi-pomoći bezuvjeto.

Takav je Vanja Smojver. (fotografija: ured Predsjednice)