Naslovnica Događanja Sutra počinje cijepljenje protiv gripe

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe

114

Budući da je Zavod za javno zdravstvo “Sv. Rok” Virovitičko-podravske županije prošloga tjedna dobio cjepivo protiv gripe, ovosezonsko cijepljenje počet će sutra ( 07. studenoga), najavljeno je iz Zavoda za javno zdravstvo.

Potrebno cjepivo danas je u ranim poslijepodnevnim satima dostavljeno i ambulantama na orahovačkom području , pa će i tu cijepljenje početi sutra.

Po riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, dr.  Miroslava Venusa, cjepiva ima dovoljno: ove je godine nabavljeno 6.960 doza cjepiva, gotovo 500 doza više no prošle godine, u kojoj je bio povećan interes građana za cijepljenje.

Kako u Orahovici više ne radi Ispostava Zavoda za javno zdravstvo, dr. Venus sugerira građanima, zainteresiranima za cijepljeje protiv gripe, da se prvenstveno cijepe kod svojeg izabranog liječnika, a isto mogu učiniti i u Ispostavi Zavoda za javno zdravstvo u Slatini.

Podsjetimo: cijepljenje je osobito preporučivo: kroničnim bolesnicima, posebice onima s oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu jer im gripa može pogoršati simptome osnovne bolesti, ili se zbog osnovne bolesti mogu razviti komplikacije gripe kao npr. upala pluća, zatim odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava, osobama koje sudjeluju u njezi kroničnih bolesnika kako bi se smanjila mogućnost prijenosa virusa gripe, starijima od 65 godina, štićenicima i djelatnicima domova za starije i nemoćne osobe, zdravstvenim radnicima… Za sve te navedene grupe cijepljenje je besplatno.

Redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine a smanjuje se i broj izostanaka iz škole i s radnog mjesta.

Cjepivo protiv gripe u malog broja ljudi može uzrokovati nuspojave koje su blage i spontano prolaze za dan-dva. To su bol i crvenilo na mjestu primjene cjepiva, lagano povišena temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja.