Naslovnica Gospodarstvo Gradonačelnica Petin održala sastanak s vlasnicima OPG-a

Gradonačelnica Petin održala sastanak s vlasnicima OPG-a

509

Ovoga tjedna gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, održala je drugi radni sastanak s predstavnicima orahovačkih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Teme razgovora odnosile su se na Školsku shemu i poticanje poljoprivrede.
Republika Hrvatska od 2013.godine po principima Europske unije počela je provoditi Školsku shemu kao mjeru namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola u svrhu promoviranja zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, kako bi se spriječila pretilost i bolesti uzrokovane neadekvatno prehranom u dječjoj dobi.
U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.
Gradonačelnica Petin i njezin suradnik Milan Babac na prvom su sastanku vlasnicima orahovačkih OPG-a objasnili, kako bi se za dobavljače ovih proizvoda uzimalo lokalne proizvođače, a ovog su tjedna vlasnici OPG-ova upoznati na koji način mogu aplicirati na listu dobavljača za dostavu.
Gradonačelnica Petin rekla je kako će Grad Orahovica u ovom projektu biti partner, kroz osiguravanje skladišnih kapaciteta ili nabavci hladnjače. Rekla je gradonačelnica vlasnicima poljoprivrednih gospodarstava da počnu razmišljati o mogućem udruživanju, kako bi osigurali veće količine proizvoda čime bi odmah postali konkurentniji na tržištu. Naglasila je Petin kako će Grad Orahovica svakom OPG-u dostaviti dokumentaciju za apliciranje za listu dobavljača, a ono će samo odlučiti želi li sudjelovati u tom programu.
Na sastanku gradonačelnice i vlasnika orahovačkih OPG-ova raspravljalo se i o izradi Programa poticanja poljoprivrede na području Grada Orahovice. U raspravi koja je uslijedila davali su se prijedlozi za koje mjere bi bilo najbolje davati poticaj kako bi se povećala proizvodnja, proširili kapaciteti ili povećalo zapošljavanje. Aktualna gradska vlast kroz ovaj i kroz Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva želi podići ljestvicu u razvoju gospodarstva i poljoprivrede na području Orahovice.