Naslovnica Crnac Ratni policajci obilježili 28-u obljetnicu naoružavanja

Ratni policajci obilježili 28-u obljetnicu naoružavanja

108
Polaganje cvijeæa i plajenj svijeæa kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Crncu

18. listopada 1990. godine pedesetjedan pričuvni policajac Policijske postaje Orahovica dragovoljno je uzeo oružje spreman braniti Hrvatsku, do kraja listopada te iste godine već ih je devedeset bilo naoružanih, a do konca godine oko dvjesto. Ta značajna obljetnica obilježena je jučer u Crncu, u organizaciji UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990.-1991. i Općine Crnac, gdje su se okupili bivši pripadnici pričuvnog sastava policije Policijske postaje Orahovica, koji su prvi u listopadu mjesecu 1990. godine uzeli oružje, kako bi zajedno sa svojim gostima obilježili 28-u obljetnicu naoružavanja prve grupe pričuvnih policajaca.

Nekadašnjim pričuvnim policajcima u obilježavanju obljetnice pridružili su se i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Orahovice i općina Crnac i Zdenci, kao i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, njegov pomoćnik, Nenad Križić.

O povijesnim okolnostima koje su , kako u Hrvatskoj tako i na orahovačkom području, prethodile naoružavanju prve grupe pričuvnih policajaca govorio je predsjednik UHBDDR PP Orahovica 1990.-1991., Robert Kuzmić . Kuzmić je pozvao svoje suborce na zajedničko angažiranje kako vrijeme Domovinskog rata ne bi bilo zaboravljeno, a na to su pozvali i predsjednik Udruge branitelja HOS-a, Zdenko Matek, i predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata,Damir Vratković.

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, svoje nekadašnje suborce pozvao je da budu jedinstveni kao u vrijeme rata, kada su bili “najbolji od najboljih” jer su pokazali hrabrost i “imali privilegiju da se među prvima uključe u obranu Hrvatske”.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić, na jučerašnjem je skupu govorio o dvodnevnim susretima roditelja poginulih branitelja održanima u Virovitici, a sve nekadašnje branitelja pozvao na zajedništvo u angažiranju na očuvanju i širenju istine o Domovinskom ratu. A istinu o Domovinskom ratu najbolje će , ustvrdio je Križić, sačuvati zapisivanjem i objavljivanjem svojih sjećanja i povijesnih dokumenata tematski vezanih uz Domovinski rat.

“Zapišite, objavite, ostavite pisani trag…da se ne zaboravi Domovinski rat i da sjećanje na to vrijeme ostane i onda kada sudionika toga vremena više ne bude”, poručio je braniteljima na jučerašnjem skupu u Crncu i Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.