Naslovnica Virovitica Počela gradnja Poduzetničkog inkubatora u Orahovici

Počela gradnja Poduzetničkog inkubatora u Orahovici

242

U Orahovici je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, položio temeljni kamen za izgradnju poduzetničkog inkubatora kao dijela projekta Mreže inkubatora Virovitičko-podravske županije. Početak radova uz župana Androvića, označili su i: saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, kao i gradonačelnica Grada Orahovice Ana-Marija Petin.

Vrijednost gradnje inkubatora u Orahovici je preko 10 milijuna kuna, a Grad Orahovica je ustupio zemljište za gradnju, o čemu je govorila gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Ja sam zaista ponosna i sretna, ispunjena zadovoljstvom što sam dobila priliku biti dio otvaranje radova na još jednom poduzetničkom inkubatoru u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj je i ovim projektom vidljivo da vlada jedna sinergija između onih koji znaju reći što im treba, onih koji stručno pišu projekte i resornih državnih tijela. Ovo je možda i najbolji put kako ćemo naše mlade ostaviti na ovim prostorima i da ostanu u svojim domovima u svojoj zemlji – rekla je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Župan VPŽ Igor Andrović naglasio je kako je ovo projekt iznimno važan za razvoj gospodarstva i grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije:

Nadam se da će ovaj inkubator biti u najmanju ruku uspješan kao i onaj u Virovitici u koji su 2013. ušli poduzetnici s dvoje ili troje zaposlenih, a sada ih oni imaju 10, 15 ili 20. To pokazuje da svaka kuna koja je uložena u poduzetnički inkubator u Virovitici, a tako će biti i ovdje u Orahovici, je kuna koja znači ulaganje u razvoj gospodarstva i poduzetništva. Ako uz ovaj inkubator uzmemo mjere koje imaju grad Orahovica i Zavod za zapošljavanje za povećanje broja zaposlenih, uz sve te mjere poduzetnici moraju imati samo ideju što i kako pokrenuti i uzeti si sve moguće uvjete koji im se nude – rekao je između ostalog Igor Andrović.

Saborski zastupnik Josip Đakić naglasio je kako inkubatori znače prije sveg puno više novih radnih mjesta:

S obzirom na to da smo svjesni da naši obrtnici i poduzetnici koji su diljem svijeta stvaraoci i izumitelji, koji su od pamtivijeka bili ti koji ostali zabilježeni u povijesti stvaranja, vjerujemo da je ovo najbolji korak ka poticanju razvoja novih generacija u obrtništvu i poduzetništvu. U samim obrtima u našoj državi je 77 tisuća obrta koji rade i možemo danas biti sigurni da ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta daje snažnu potporu realizaciji ovakvih projekata i da u zajedništvu s njima i ministarstvom regionalnog razvoja i veliku podršku našeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, imamo snažan poticaj svakom projektu pa tako i ovom. Poduzetništvo nema alternativu, ono moram biti potpomognuti državnim institucijama, praćeni od strane županija i gradova i samo tako u zajedničkoj sinergiji mogu stvarati nove vrijednosti – zaključio je Josip Đakić.

Svečanosti početka radova na Poduzetničkom inkubatoru u Orahovici nazočili su, između ostalih i: zamjenici župana VPŽ, Marijo Klement, Darko Žužak i Igor Pavković, zamjenik gradonačelnika Orahovice Dalibor Fofonjka, predsjednik Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Ivan Kostelac, predstavnici HGK ŽK Virovitica,…

Projekt Virovitičko-podravske županije Mreža poduzetničkih inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici je projekt s izgradnjom i obnovom, te stavljanjem u rad tri nova inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači. U navedenim inkubatorima predviđeno je da će u punom kapacitetu biti omogućen povoljan smještaj za 47 poduzetnika. Virovitičko-podravskoj županiji je prema odluci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pripalo bespovratnih 20 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je oko 28 milijuna kuna.

Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Poduzetničkim inkubatorom VPŽ, Gradskom razvojnom agencijom Slatina (GRAS), a uz pomoć grada Orahovice i Općine Pitomača.

Navedeni inkubatori omogućit će daljnji razvoj poduzetništva na području Virovitičko-podravske županije, kako bi poduzetnici s ovog područja postali konkurentniji na tržištu rada. Na području Orahovice i Pitomače, grade se novi poduzetnički inkubatori, dok će se u Slatini raditi o obnovi prostora, jer će poduzetnički inkubator biti smješten u staroj zgradi Doma zdravlja. (www.icv.hr, www.vpz.hr, vg, Fotografije: Kristijan Toplak)