Naslovnica Događanja Pripreme za obilježavanje dvadesetsedam godina orahovačke Bojne

Pripreme za obilježavanje dvadesetsedam godina orahovačke Bojne

708

I ove godine, 4. listopada, bit će obilježena obljetnica ustroja 2. bojne 132. brigade HV Našice -Orahovica, ratne postrojbe prvi puta postrojene prije dvadesetsedam godina upravo 4. listopada.

Program će ove godine biti realiziran različitim sadržajima, koje organizira Udruga HVIDR-a Orahovica, u suorganizaciji s Gradom Orahovica, a u organizaciju su uključeni i ratni zapovjednik Bojne i njegov zamjenik, pukovnici Ivan Husnjak i Goran Sokol. Pukovnik Sokol ističe da cilj oblježavanja obljetnice 2. bojne /132. brigade HV nije samo okupljanje ratnih suboraca već i promoviranje istine o Domovinskom ratu i upoznavanje mladih s ratnim operacijama na orahovačkom području.

Usmjereni tim ciljevima su i planirani sadržaji koji bi trebali biti realizirani kroz susrete s predstavnicima gradske vlasti, izložbe, odavanje počasti poginulima, edukacije učenika, tribine…

Iako je Bojna po prvi puta postrojena u Čačncima, u dogovoru organizatora oblježavanja obljetnice, HVIDR-e Orahovica i predstavnika jedinica lokalne samouprave ovoga područja, suorganizatori će ubuduće biti Grad Orahovica i općine Crnac, Čačinci i Zdenci, s područja kojih je i bilo najviše pripadnika Bojne.

Ove godine, uz HVIDR-u je u organizatciju uključen Grad Orahovica na području kojega će se,najavio je predsjednik Udruge HVIDR-a Orahovica, Stjepan Varaždinac, i održati sve programske aktivnosti.

Po riječima pomoćnika zapovjednika za logistiku 2./132. HV , Ivana Grgurića, “Bojna ima bogat ratni put, tijekom kojega je u ratnim operacijama dvadeset pripadnika poginulo, preko 150 je ranjeno, a kroz postrojbu je prošlo više od 1.200 branitelja”.

Podsjetimo: prvo postrojavanje pripadnika 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske bilo je 4. listopada 1991. godine na nogometnom igralištu u Čačincima. Po ustroju, pripadnici Bojne preuzimaju prvu crtu bojišnice u Humljanima. U ustrojbeni sastav 132. brigade, 2. bojna je ušla 20.listopada. Organiziranom akcijom združenih snaga HV, Bojna je aktivno sudjelovala u oslobađanju šireg prostora papučkog gorja.