Naslovnica Događanja Svjetski dan prve pomoći obilježen u Orahovici

Svjetski dan prve pomoći obilježen u Orahovici

252

Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica i ove se godine, u subotu, 8. rujna, uključilo u obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći. Članovi podmlatka i mladeži orahovačkog Crvenog križa, tijekom prijepodneva su u centru Orahovice građanima prikazali način pružanja prve pomoći kod različitih oblika povreda, također su dijelili promidžbeni materijal s uputama za pružanje prve pomoći, te građanima koji su to željeli, mjerili krvni tlak.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći bila je “Prva pomoć u slučaju prometnih nesreća” Time se želi poručiti da je pružanje prve pomoći značajno za ublažavanje štetnih posljedica prometnih nesreća s načelom “zlatnog sata”. Osobe koje su stradale u prometu imaju mnogo veće izglede za preživljavanje i oporavak od ozbiljnih ozljeda, ako se odmah primijene mjere za spašavanje.

Prva pomoć na licu mjesta je od vitalne važnosti, osobito ako nije moguć dolazak hitne medicinske službe. Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje ozljeda prve su karike u lancu preživljavanja, a kvaliteta prvog odgovora snažno ovisi o odgovarajućem osposobljavaju, napominju iz Gradskog društva Crvenog križa Orahovica.