Naslovnica Virovitica Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije

199

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije, u Kazalištu Virovitica je proslavljena 25. obljetnica Virovitičko-podravske županije. Svečanoj sjednici su uz domaćina Mirana Janečića, predsjednika Županijske skupštine i župana Igora Androvića, nazočili: Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić.

Osim toga, svečanoj sjednici nazočili su i saborski zastupnici Vesna Bedeković, Dragana Jeckov, Ana Marija Petin i Tomislav Žagar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, Brodsko-posavske Danijel Marušić, Požeško-slavonske Alojz Tomašević, Sisačko-moslavačke Ivo Žinić i Zagrebačke Stjepan Kožić, državni tajnik Tomislav Boban, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, brojni izaslanici, vijećnici, nagrađeni, predstavnici institucija i mnogi drugi.

U povodu proslave 25. godišnjice Županije prikazan je film u kojem su o projektima, uspjesima, ali i neostvarenim željama u svom mandatu govorili bivši župani: Stjepan Mikolčić, Đuro Dečak, Ivan Horvat, Ivan Begović, Zvonimir Šimić, Stjepan Feketić, Tomislav Tolušić, Sanja Bošnjak, kao i aktualni, Igor Andrović, a koji je realizirao “filmski dvojac”, Matija Turkalj i Kristijan Toplak.
Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić čestitao je Virovitičko-podravskoj županiji njen dan, u ime svih županija, te naglasio povezanost ovih dvaju županija.

Ova je županija uvijek bila bitna za razvoj cijele Hrvatske. Napravila je veliki iskorak u području gospodarstva, školstva, poljoprivrede i na drugim područjima, a u mnogim slučajevima smo i mi, iz drugih županija, od vas učili. Ova se županija može podičiti sa svime što čini danas – poručio je Ivo Žinić. Rekao je kako ove dvije županije povezuje sličnost u indeksu razvijenosti i povlačenju sredstava iz Europske unije.

Dan županije čestitao je i saborski zastupnik Josip Đakić.

Zadovoljstvo mi je danas biti s vama i dijeliti radost Dana županije, 25. rođendan koji županija obilježava s uspješnim prikazom projekata i odluka koje je donijela, proračunom koji je znatno povećan u proteklom vremenu, zahvaljujući korištenju sredstava Europske unije i vrijednim i marljivim ljudima koji upravljaju njome u posljednje vrijeme i koji kreativno stvaraju bolji i ljepši život na ovim prostorima – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.

Umirovljeni general pukovnik Mladen Markač najavio je skorašnji posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović županiji, gdje će imati privremeni ured u listopadu.

Veliko mi je zadovoljstvo na kraju najaviti kako će predsjednica RH privremeno izmjestiti svoj ured u Virovitičko-podravsku županiju 11. i 12. listopada. Vjerujem da ćete tu prigodu iskoristiti na najbolji mogući način i predstaviti joj uspjehe, ciljeve, zadaće i probleme, a ujedno dobiti njezinu svestranu potporu i pomoć – rekao je Mladen Markač.

Pohvalio je rad županije i istaknuo želju za novim, uspješnim projektima u budućnosti. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na šaljiv način istaknuo je kako je shvatio da se u inkubatorima ne ležu samo jaja, a da Slavoncima i Podravcima na području naše županije najdraža životinja nije ptica ni svinja nego – vidra.

Najvažnije što sam shvatio u ovih 10 godina je to da smo, bez obzira na sve svoje mane i vrline, uspjeli postati bolji ljudi. Bolji jedni prema drugima, izdigli smo se iznad sebe samih i uspjeli smo sve svoje kapacitete usmjeriti u razvoj ove županije. Svatko od nas je dao svoj komadić sebe u svemu: i vozač i župan i čistačica i pročelnik. To je jedini razlog uspjeha i jedini put kojim ova županija treba ići u budućnosti – poručio je Tomislav Tolušić.

Uzvanici su na svečanoj sjednici mogli uživati u izvedbi domaće rock grupe Vatra… (www.icv.hr, www.vpz.hr, mlo, žđl, ml, Fotografije: Matija Rođak i Kristijan Toplak)