Naslovnica Crnac Održana Uvodna konferencija projekta “pomoć u kući starima i nemoćnima s područja...

Održana Uvodna konferencija projekta “pomoć u kući starima i nemoćnima s područja Općine Crnac”

462

Predstavnici Općine Crnac, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Virovitica i predstavnici  Centra za socijalnu skrb Slatina, konzultantske tvrtke SINTAGMA, sastali su se  u petak (24.kolovoza) na Uvodnoj konferenciji projekta “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja Općine Crnac”.Uvodnoj konferenciji nazočile su i žene koje su, nakon testiranja, odabrane kao sudionice Projekta .

Načelnik Mato Damjan, uvodno je govorio o  Projektu, ukupna vrijednost kojega je 2 milijuna 157.985,42 kn, uz vrijeme  provedbe  je od 30, svibnja ove godine, do 30. studenoga 2020. godine i kazao kako je riječ o jednom od većih projekata ostvarenih na području Općine Crnac..Načelnik nije skrivao ponos što je upravo Općina Crnac prva  jedinica lokalne samouprave u Virovitičko-podravskoj županiji koja je kandidirala Projekt i zahvalio partnerima .

Projekt je odobren u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova pod nazivom “Zaželi-program zapošljavanja žena”, financiranog  u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstva Europskog socijalnog fonda.

Općina Crnac nositelj je projektne prijave s partnerima:  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Virovitica i Centrom za  socijalnu skrb Slatina. Provedba projekta planirana je u trajanju od trideset mjeseci, a namijenjena je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada. U okviru Projekta zaposlit će se dvanaest žena i koordinator projektnih aktivnosti, svi s područja Općina Crnac.Upravo zahvaljujući tome, na području  Općine Crnac bit će pružena podrška i potpora te briga o  starijim osobama, za njih ukupno šezdeset. Također će se krajnjim korisnicima, dakle starijim osobama, na mjesečnoj razini kupovati i dostavljati potrepštine, potrebne za osobnu higijenu i održavanje stambenog prostora.

Ženama, zaposlenima kroz Projekt,  bit će nabavljeni bicikli kao vid pomoći kod obavljanja  poslova, a iste će imati mogućnost dodatnog obrazovanja i stjecanja uvjerenja o osposobljenosti i tako će postati konkurentnije na tržištu rada.

Obratila se i na Uvodnoj konferenciji i vlasnica i direktorica tvrtke SINTAGMA, Senka Vranić, ocjenjujući da je projekt “Pomoć u kući starima i nemoćnima” od izuzetnog značaja za Općinu Crnac jer “stavlja naglasak na očuvanje sela i njegovih stanovnika”.. SINTAGMA će pratiti dinamiku provedbe Projekta,  kazala je Vranić,a  dinamika je raspoređena na trideset mjeseci: počela je u srpnju mjesecu  administrativnim radnjama, odabrani su korisnice Projekta, odabrani  koordinator, voditelj…,   u tijeku je i priprema  javne nabave, kako izvođača radova za obrazovanje , tako i za nabavku potrošnog materijala. Sljedećeg tjedna počet će izobrazba žena da bi iste bile spremne za konkretne poslove vezane uz pomoć starima i nemoćnima.