Naslovnica Događanja Počela 15. Ljetna škola mladih Crvenog križa

Počela 15. Ljetna škola mladih Crvenog križa

997

U Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici, započela je 15. Ljetna škola mladih društava Crvenog križa Osječko-baranjske županije. U desetodnevnom programu sudjeluje oko 150 mladih, starosti od četrnaest do trideset godina. Uz domaćine, mlade iz Osječko-baranjske županije u Ljetnoj školi sudjeluju mladi iz Samobora, Ivanca, Slavonskog Broda, Orahovice, Korčule i Dubrovnika te susjednih Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na svečanom otvorenju mlade sudionike Škole, uvodno je pozdravio ravnatelj Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Marko Đukić i najavio kako će se kroz desetodnevni program sudionici Ljetne škole osposobljavati za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim su programima prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprečavanje trgovanja ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama. I ovogodišnja Ljetna škola imat će niz zanimljivih predavanja .

Predavanje s temom „Vlada nacionalnog jedinstva – iskustva i izazovi” mladima će održati Franjo Gregurić, predsjednik treće Vlade Republike Hrvatske, poznate i pod imenom Vlada nacionalnog jedinstva, te potpredsjednik Hrvatskog Crvenog križa. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić govorit će o najvećim problemima suvremenog svijeta te njihovu utjecaju na našu zemlju. Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, održat će predavanje s temom „Humanitarna diplomacija“, a Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, govorit će o sto četrdeset godina Hrvatskog Crvenog križa. Marina Đukić, nastavnica na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, mladima će približiti važnost odnosa s javnošću za humanitarne organizacije .

Uz edukativni dio, Ljetnoj školi u Orahovici mlade humanitarce očekuje i mnogo zabavnih sadržaja.

Ljetna škola mladih društava Crvenog križa završit će u ponedjeljak, 27. kolovoza, završnom svečanošću , na kojoj će mladi pročitati apel „Ujedinimo se za bolju Hrvatsku“, te mimohodom svih sudionika ulicama Orahovice s upaljenim svijećama u znak sjećanja na žrtve koje su stradale kršenjem ljudskih prava.