Naslovnica Čačinci Počast policajcu Stjepanu Mlakaru

Počast policajcu Stjepanu Mlakaru

1016

Prije 27 godina, 11. kolovoza 1991. godine, na cesti između Humljana i Pušine, odmetnuti Srbi napali su policijsku ophodnju Policijske postaje Orahovica u kojoj su bili policajci Stjepan Mlakar, Franjo Sterle i Josip Jurković. U napadu je policajac Mlakar smrtno ranjen, pogođen s 23 metka, Franjo Sterle je zadobio 13 prostrijelih rana, a Josip Jurković je lakše ranjen. Njihovo službeno, policijsko vozilo izrešetano je 61-im metkom.
Dvadesetsedam godina je prošlo od tada , a tužne obljetnice na mjestu pogibije hrvatskog policajca Stjepana Mlakara, komemorativnim skupom sjetili su se u subotu, 11. kolovoza, i njegovi bivši suborci, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, predstavnici policije i civilne vlasti.
Stjepan Mlakar poginuo je na cesti između Humljana i Pušine , za vrijeme rutinske ophodnje, od oružja lokalnih, pobunjenih Srba, koji su njega i njegove suborce dočekali u zasjedi.

Na komemorativnom skupu u subotu obratio se članovima obitelji poginulog policajaca Mlakara i njegovim suborcima, zamjenik načelnika Općine Čačinci, Alen Jurenac:
” I danas, nakon 27. godina, odajući poštovanje poginulom Stjepanu, pitamo se: kada će počinitelji odgovarati za svoja nedjela.”, kazao je Jurenac uz podsjećanje da je “na nama obveza sjećanja na Domovinski rat” ,i izrazio ponos što je upravo njegova majka, kao medicinska sestra prva tada priskočila u pomoć ranjenom policajcu, Franji Sterleu.
Zamjenik župana VPŽ, Darko Žužak, koji je sam, kao hrvatski branitelj, sudjelovao u Domovinskom ratu, podsjetio je na početke ratnih operacija na orahovačkom području, postavljanje barikada u selima s većinskim srpskim stanovništvom, provokacije, bombardiranja i granatiranja …sve u cilju presijecanja komunikacije Podravskom magistralom i željezničkom prugom. “Zahvaljujući hrvatskim braniteljima s područja bivših općina Orahovica i Slatina, neprijateljska namjera nije ostvarena”, kazao je Žužak . Dožupan Žužak je zahvalio udrugama iz Domovinskog rata, posebno Udruzi HVIDR-a Orahovica, što se svake godine organizira komemorativni skup, i tako održava sjećanje na Domovinski rat i na poginulog hrvatskog policajca Stjepana Mlakara.
Dožupan Žužak je naglasio kako i u VPŽ žele da se upravo kroz braniteljske udruge provode aktivnosti sjećanja na dane Domovinskog rata, te najavio da će u sljedećoj godini biti izdvojena značajnija sredstva za rad udruga iz Domovinskog rata.
S područja VPŽ je 192 poginula hrvatska branitelja, a pet se vodi kao nestalih, podsjetio je dožupan Žužak , i pozvao sve nadležne na povećanu skrb o živim braniteljima, jer podaci koji govore o više od 1.300 preminulih branitelja s područja naše županije unazad 22 godine, doista su zabrinjavajući. “To su brojke koje nas moraju zabrinuti, pogotovu što je prosječna smrtnost u populaciji hrvatskih branitelja 51 godina”, spomenuo je dožupan Žužak.-
Komemorativnom skupu u Pušini su, uz članove obitelji poginulog Stjepana Mlakara, njegove suborce i predstavnike udruga iz Domovinskog rata orahovačkog područja, te dožupana Darka Žužaka i zamjenika načelnika Općine Čačinci, Alena Jurenca, nazočili i predsjednik Županijske zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ, Mato Bubaš, zamjenik načelnika Policijske uprave VP, Milan Jerbić, te gradonačelnica Orahovice, Ana Marija Petin, i načelnik Općine Mikleuš, Milan Dundović.
Po završetku komemoracije na mjestu napada na policijsku ophodnju, upaljene su i svijeće na groblju u Četekovcu, gdje počiva ubijeni hrvatski policajac Stjepan Mlakar.
Stjepan Mlakar prva je žrtva srpske agresije na orahovačko područje , a napadom na policijsku ophodnju 11. kolovoza 1991. godina počeli su otvoreni četnički napadi i ratna djelovanja na orahovačkom i čačinačkom području.