Naslovnica Događanja Mišja groznica i u Orahovici

Mišja groznica i u Orahovici

8242

Iako se o tome ne priča mnogo, i Orahovicu je zahvatila epidemija mišje groznice, bolesti koju prenose glodavci. Broj oboljelih u protekla dva mjeseca je povećan, i većina oboljelih završava u bolnicama.

Na žalost epidemija još traje. To je sporadična bolest, koju sam prvi puta vidjela prije dvadesetak godina i do danas se nije pojavljivala – rekla je liječnica u orahovačkom domu zdravlja dr. Marijana Vidaković-Peček.

Mišja groznica je virusna bolest koju prenose glodavci

Mišja groznica je virusna bolest i prenose ju glodavci, odnosno miševi i voluharice. Njeni simptomi nisu odmah prepoznatljivi, pa se može deseti da se bolest u početku ne prepozna, jer kreće s glavoboljom i visokom temperaturom te bolovima u mišićima, a tako kreće većina infektoloških bolesti. Sad puno brže reagiramo kada se javi takvi pacijenti, jer prije se to nije događalo – kaže dr. Vidaković.

Bolest prenose isključivo glodavci

Oni taj virus izlučuju kroz urin i izmet. Ako ste u prirodi i kontaktu s tim životinjama, odnosno urinom i izmetom, te izlučevine dovode do toga da je bolest baš zbog toga puno rasprostanjena, osobito kod šumskih radnika, lovaca I ljudi koji svoje vrijeme većinom provode vani.

Liječenje ovisi o težini bolesti. Klinička slika sastavljena je od blagih simptoma pa sve do teških oblika bolesti:

Liječenje ovisi o težini bolesti. Ove godine događaju se teži oblici bolesti, jer većina bolesnika završava u bolnici. Bolest se ne liječi antibioticima, već praćenjem funkcija rada bubrega, infuzijom.

Mišja groznica može se pokušati spriječiti rekla je doktorica Vidaković-Peček zaključivši kako nije uputno u ovo doba godine brati šumske plodove, piti vodu iz zapuštenih izvora.

Prilikom svakog vanjskog posla obvezno staviti rukavice na ruke. Ukoliko se čiste stare šupe, podrumi i tavani, lice zaštititi maskom, te nakon svake akcije obvezno prati ruke – zaključila je doktorica Vidaković – Peček.

(Fotografija : Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell)