Naslovnica Čačinci Obilježena 26-ta obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Mire Košćaka

Obilježena 26-ta obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Mire Košćaka

878

U subotu je u Slatinskom Drenovcu u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica ’90.-’91., obilježena 26-ta obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Mire Košćaka, pripadnika jednice specijalne policije “Roda” Policijske uprave Varaždinske,koji je 1992. godine poginuo u Slatinskom Drenovcu u naletu vozila na protutenkovsku minu.

Uz rodbinu poginulog branitelja, obljetnici su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja i predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš, ratni zapovjednik Specijalne policije ”Roda” Varaždin general bojnik Goran Mihalić, načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, dogradonačelnik Orahovice Dalibor Fofonjka, načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, brojni članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja te članovi Braniteljske udruge Sračinec.

“Miro Košćak , kao nažalost i mnogi hrvatski vitezovi, dao je svoj život za stvaranje samostalne Republike Hrvatske.Obveza nas preživjelih je da čuvamo uspomenu na sve poginule branitelje i prenosimo istinu o Domovinskom ratu na mlađe generacije”, rekao je u uvodnom govoru predsjednik UHBDDRPPOR 1990.-1991. , Robert Kuzmić.

O ratnom putu “Roda” govorio je zapovjednik jedinice, general bojnik Goran Mihalić, koji je naveo kako su pripadnici “Roda” sudjelovali u Domovinskom ratu na svim bojištima od Vukovara do Dubrovnika.Rekao je kako je Miro Košćak bio “oličenje hrvatskog mladića koji je žudio za samostalnom i slobodnom Hrvatskom” , te zahvalio načelnicima općina Čačinci i Sračinec što ne dozvoljavaju da sjećanje na Miru Košćaka padne u zaborav.

O posljednjem susretu s pokojnim Košćakom kada je odlazio na zadatak u Slatinski Drenovac govorio je njegov prijatelj, danas načelnik općine Sračinec, Božidar Novoselec.”Odlazeći na bojište u Slavoniju, Miro nije ni znao da je u tim trenucima njegova supruga bila trudna.Nažalost, njegov sin nikada nije upoznao svoga oca ali na njega mora biti itekako ponosan”, rekao je Novoselec, te zahvalio svima koji su u velikom broju došli na obljetnicu.

Načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ naglasio je kako je ova obljetnica najmanje što braniteljske udruge s ovoga područja i Općina Čačinci na čijem tlu je Košćak ostavio svoj mladi život, mogu učiniti da mu kažu neizmjerno hvala!

Na kraju se nazočnima obratio izaslanik ministra hrvatskih branitelja i predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš rekavši kako veliki odaziv na ovu tužnu obljetnicu dokazuje da ime i djelo Mire Košćaka nikada neće biti zaboravljeno. Majci pokojnog branitelja poručio je da” iako joj je srce puno bola, isto tako treba biti i puno ponosa”.

Molitvu za dušu poginulog hrvatskog branitelja Mire Košćaka kao i za duše svih poginulih branitelja predvodio je župnik župe Presvetoga Trojstva Čačinci, vlč. Nedjeljko Androš, a na kraju su izaslanstva braniteljskih udruga, obitelj i čelnici općina posjetili i mjesto na kojem je Miro Košćak poginuo te mu i tamo odali dužno poštovanje.