Naslovnica Kultura Stihovi za poginule branitelje

Stihovi za poginule branitelje

3203

U obilježavanje 26-te obljetnice pogibije hrvatskih branitelja: Miroslava Međimurca, Zdravka Kevčića, Josipa Klobučara, Vlade Golika i Karla Stojakovića, i ove se godine uključila UHBDVDR Orahovica: uz izložbu ratnih fotografija pod nazivom “Da se ne zaboravi Domovinski rat na našem području” koju udruga postavlja već nekoliko godina, ove godine je uveden i novi sadržaj, književna večer na temu “Zaliječimo tugu stihovima”. Udruga je književnu večer organizirala u suradnji sa Zajednicom žena HDZ-a “Katarina Zrinski”.

U ozračju sjećanja na poginule, fotografije i stihovi vraćali su u vrijeme u kojem se stvarala Hrvatska, u vrijeme Domovinskog rata.

“Branitelji”, kazao je jedan od gostiju večeri, i sam svjedok i sudionik ratnog vremena,i suborac poginulih , Ivan Grgurić, “nisu samo ratovali, oni su trenutke između ratnih akcija ispunjavali šalama, njihovi su životi i tada bili ispunjeni ljubavlju, imali su obitelji, djevojke, rađale su se nove ljubavi…”. Tako je bila i koncipirana Književna večer: uz stihove tematski vezane uz Domovinski rat, stihove rodoljubne i domoljubne tematike, bilo je tu i ljubavne poezije, ali i humora, onog koji je nekada posredno bodrio pripadnike ratne orahovačke postrojbe, ali onog nešto kasnijeg nastanka.

Književnu večer je započeo Ivan Grgurić sjećanjem na vrijeme i okolnosti koje su u Modriči prethodile napadu na pripadnike orahovačke postrojbe. Njima je posvetio i svoje pjesme.

Predstavili su svoje pjesničke radove i gosti književne večeri: iz Čačinaca Ana Prelog, iz Slatine Svjetlana Carić, iz Feričanaca Blaženka Faubel-Maglaić, Vladimir Grgurić i Gordana Radaković iz Orahovice. Svoje radove u stihu i prozi pročitali su i učenici OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca: Katja Bušljeta, Magdalena Krmpotić, Dunja Viktorija Krolo, Borna Župan i Larisa Goluska te učenik OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Luka Marenić.

Program su glazbeno pratili učenici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina, Područnog odjela Orahovica, Krešimir i Borna Gernhard, te orahovački glazbenik ,Matija Rister. U ime organizatora, svim sudionicima je zahvalio predsjednik UHBDVDR Orahovica, Miroslav Tot, a dožupan Virovitičko-podravske županije , Darko Žužak, i sam sudionik Domovinskog rata, književnu večera je okarakterizirao kao ” prelijep način da se iskaže dužno poštovanje i počast poginulim hrvatskim braniteljima” i izrazio želju da se takav način sjećanja na poginule branitelje nastavi i u narednim godinama.

Književna večer “Zaliječimo tugu stihovima” dio je projekta UHBDVDR Orahovica nazvanog “Suvremen i zdrav život hrvatskih branitelja”.