Naslovnica Događanja Počinje proljetna oralna vakcinacija lisica

Počinje proljetna oralna vakcinacija lisica

312

Danas počinje proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području cijele Hrvatske (osim jadranskih otoka).
Ta se mjera provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka.
Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja, a tijekom svake kampanje bit će položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca koji se polažu pomoću zrakoplova. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta distribucija mamaca trajat će sedam radnih dana, a prve dvije lokacije distribucije su aerodrom Brač i aerodrom Osijek, a zatim aerodrom Rijeka i aerodrom Čakovec čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH.

Radi osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, i radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede, sustavno od 2011. godine provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće, a zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj je zabilježen 2014. godine, što svjedoči uspješnosti ovakve borbe protiv bjesnoće.
Značaj provedbe ove mjere prepoznat je na razini EU koja kontinuirano odobrava i sufinancira hrvatske programe oralne vakcinacije lisica. Tako se od samog početka financiranje svih aktivnosti provodi tako da 75% sredstava podmiruje EK, a 25% troškova plaća se iz Državnog proračuna.

Organizatori akcije oralne vakcinacije lisica pozvali su građane da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.

Sve informacije o oralnoj vakcinaciji lisica u 2018. godini dostupne su na internetskim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati! U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište,park), može se ukloniti u najbliži grm izvan dvorišta ili rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcom. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.